Цветан Василев
на снимката: Цветан Василев

Специализираният наказателен съд ще провери какви са възможностите банкерът Цветан Василев, който от четири години се намира в Сърбия, да даде обяснения по делото за присвояването на над 2.5 млрд. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БНР.

Запитване ще бъде изпратено както до българските правосъдни органи, така и до Сърбия. На този етап възможностите са видеоконферентна връзка или разпит от сръбския съд, след делегиране на правото да разпита подсъдимия. Все още не е известно дали сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на дистанционен разпит.

Въпросът за осигуряване на възможност Цветан Василев да бъде разпитан е поставян от защитата му още през 2014  и след това многократно, но прокуратурата отхвърляше такъв вариант. Въпросът Василев да даде обяснения беше поставен и пред съда на заседанието вчера, което продължи и днес, от адвоката му Константин Симеонов. Прокуратурата беше против, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото „никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение“.

Във вторник Симеонов допълни, че защитата ще поиска от съда да бъде призован и народният представител от ДПС Делян Пеевски, за да бъде разпитан. Причината е, че името му се споменавало на много места в материалите по делото. И припомни, че по време на разследването прокуратурата е отказала да призовава депутата, но сега това трябва да бъде решено от съдебния състав.

От останалите 17 подсъдими по делото КТБ обяснение днес даде само един – бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от Надзорния съвет на БНБ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!