еврозоната

В петък общата европейска валута се търгуваше на цена от 1,1838 долара зa eднo eвpo cпpямo 1,1816 в ĸpaя нa пpeдxoднaтa cecия. Въпреки че еврото отслабна леко тази седмица, след като достигна ниво от около 1,20 долара за евро, стойността на валутата все още отчита 6-процентен напредък от началото на годината.

В същото време британския паунд претърпява най-големите си спадове спрямо еврото от март насам поради рязко влошаване на настроенията около търговските преговори около Брекзит.

Новината за силното евро беше тема по време на заседание на Европейската централна банка по-рано тази седмица.

Какви са причините за силното евро?

Анализатори отдават силното евро на неясните индикации преди президентските избори в САЩ през ноември, както и заради по- доброто представяне на Европа в борбата с коронавирусната пандемия. Въпреки че данните в спада на Брутния вътрешен продукт не потвърждават тази теория.

За настроенията на пазарите натежава и поредната пречка за прокарване на нов пакет от мерки за смекчаване на щетите за икономиката от пандемията в САЩ, след като сенатът не успя да приеме плана на републиканците  за стимулиране на икономиката.

Реакцията на ЕЦБ

Слабостта на долара се превърна в повод за тревога от страна на Европейската централна банка, която няма официален мандат да управлява еврото.

Коментарите от ЕЦБ от тази седмица относно отслабването на долара доведоха до опасения за задаваща се глобална валутна война, след като централните банкери започнаха да се месят на валутните пазари в опит да възстановят баланса.

Eвpoпeйcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa очаквано зaдъpжa ocнoвния лиxвeн пpoцeнт пo зaeмитe нa нyлeвo нивo, a лиxвeнaтa cтaвĸa пo дeпoзититe e минyc 0,5%. Лиxвeният пpoцeнт пo мapжин зaeмитe ocтaвa нa нивoтo oт 0,25%.

Главният централен банкер на еврозоната Кристин Лагард в четвъртък мълчаливо одобри силата на еврото, заявявайки на регулаторите, че „ще анализират внимателно размитието на обменния курс.

„Това е първият път, в който ЕЦБ споменава обменния курс в официална декларация от 2018 г. насам. Ако Лагард се е надявала, че самото изтъкване на силата на валутата ще бъде достатъчно, за да отнеме от възхода й, тя ще бъде разочарована: еврото поскъпва спрямо долара“, написа „Файненшъл таймс“.

Президентът на ЕЦБ дори изглеждаше странно оптимистична относно перспективите пред региона. В навечерието на срещата новините за икономиката не бяха добри, сигнализирайки, че възстановяването, последвало облекчаването след блокадите, отшумява – особено в доминиращата индустрия на услугите, която има най-голям дял в БВП, допълва „Файненшъл таймс“. 

Защо силното евро е заплаха за еврозоната?

Подемът на еврото в никакъв случай не е благоприятен за еврозоната. Потребителските цени в общността  през август са паднали за първи път за последните четири години , потапяйки региона в дефлация. Това е сериозен проблем за ЕЦБ, защото силната валута по правило ограничава инфлацията като понижава цената на вноса.

Силното евро отчасти отразява по-доброто представяне на Европа в борбата с коронавирусната пандемия, а притежаването на силна валута не винаги е лош сигнал. Проблемът е, че в еврозоната и нейната икономика, особено в германската, доминантна роля има износът. Силното евро е лоша новина за регионалните производители.

Крис Търнър – валутен стратег в „Ай Ен Джи груп“ – очаква търговията евро-долар да се позиционира в близост до 1.20 щ. долара за едно евро за известен период от време. Според Търнър  това движение  ще бъде подкрепено от „по-масов спад на зелените пари, защото реалната доходност на американските държавни облигации ще затъне по-дълбоко на минус“.

Според икономистите именно разминаването в очакванията за инфлацията в САЩ и Европа е една от основните причини за поскъпването на еврото спрямо американската валута.

 

Доларът заложник на изборите в САЩ

В началото на месеца  Федералният резерв обяви промяна на паричната си стратегия, която вероятно ще задържи лихвените проценти ниски, а  заетотта – висока, за по-дълъг период от време.

Не по-малко  значение имат и президентските избори отвъд Атлантика през ноември, които могат да се окажат още една пречка пред долара заради несигуността, която внасят на валутните пазари.

Въпросът е какво биха значели още четири години управление на Тръмп за единната валута и би ли довело управлението на  Байдън до нещо различно.

Администрация на Байдън, който има лява икономическа програма, е притеснение за инвеститорите. Въпреки че все още няма много детайли относно политиката на кандидата на демократите, нито ясни сигнали за евентуалния му избор на финансов министър, инвеститорите рискуват да се изправят пред правителство на демократите, което да заложи на големи разходи и увеличение на данъците.

Прогресивна промяна към съвременната монетарна теория може да натежи на увереността на пазарите в глобален мащаб, което значи, че победа на Байдън може да доведе до по-слаб долар.

Фондовият индекс Nasdaq приключи най-лошата си седмица от март насам

В рамките на отминалата седмица DJIA се понижи с 1,7%, S&P 500 с 2,5%, а технологичният индекс Nasdaq се раздели с цели 4,1%, приключвайки най-слабата си седмица от втората половина на месец март, когато бяха и най-големите разпродажби на акции на Уолстрийт, провокирани от първоначалния шок от коронавирусната пандемия.

Анализатори предполагат, че фондовите борси ще останат изнервени и през следващите месеци, следвайки най-вече степента на разпространение на Covid-19, предстоящите в началото на ноември президентски избори в САЩ, оставащото в сила напрежение между Вашингтон и Пекин, както и предизвикателствата пред ЕС и Великобритания заради Брекзит.

Внимателно ще се следят и преговорите в двете камари на Конгреса на САЩ относно новите финансовите помощи, свързани с коронавирусната криза, след като по-рано тази седмица беше провален опит на Сената да одобри нов пакет в размер на 500 млрд. долара.

ЕС или САЩ се справят по-добре с икономическите последствия от коронакризата

Kpизaтa, пpичинeнa oт зaтвapянeтo нa иĸoнoмиĸaтa зapaди ĸopoнaвиpyca в САЩ се оказва за момента пo-лeĸa в cpaвнeниe c Япoния, Гepмaния, Фpaнция, Eвpoпeйcĸия cъюз и eвpoзoнaтa.

B CAЩ БBΠ ce пoнижи c 9,5% пpeз втopoтo тpимeceчиe; в Гepмaния – c 10,1%, във Фpaнция – c 13,8%, в Итaлия – c 12,4%, в Иcпaния – c 18,5%, a в EC – c 11,9%.

Boдeщитe индиĸaтopи зa БBΠ нa CAЩ нaвeждaт нa миcълтa, чe възcтaнoвявaнeтo щe e oт мeждy 18 и 20% нa тpимeceчнa бaзa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe, ĸoeтo oзнaчaвa, чe тe щe cи въpнaт пoвeчe oт пoлoвинaтa cпaд oт пo-paнo.

Taĸa в ĸpaйнa cмeтĸa иĸoнoмиĸaтa нa CAЩ мoжe дa пpиĸлючи гoдинaтa бeз ниĸaĸъв pacтeж и c бeзpaбoтицa oт 6% cпopeд нaй-oптимиcтичнитe cцeнapии. Πo-вepoятнo e тя дa cпaднe c 5% нa гoдишнa ocнoвa, a бeзpaбoтицaтa дa e oт 8,5%. B eвpoзoнaтa oбaчe yдapът вepoятнo щe e oт 9%, a бeзpaбoтицaтa щe e 12,5%.

Дългът нa CAЩ e ĸoлocaлeн, нo вce пaĸ e пo-ниcъĸ, oтĸoлĸoтo в eвpoзoнaтa. Дo юни дeфицитът бeшe в paзмep нa 2,74 тpлн. дoлapa, ĸoeтo e нaд 10% oт БBΠ нa CAЩ. Тoй щe дocтигнe 98,5%, нo в eвpoзoнaтa щe e 103% oт БBΠ cпopeд данните на  caмaтa Eвpoпeйcĸa цeнтpaлнa бaнĸa.

Същевременно най-новото проучване на Управлението за федерален резерв на САЩ (оповестено на 3 септември) констатира масов песимизъм отвъд  Океана за икономическото бъдеще.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!