Изтребител "МиГ-29"
Изтребител "МиГ-29" снимка: pixabay/

Защо нашите самолети не успяха да излетят в мъглата при сигнал за тревога? Отговорът на този въпрос, не беше намерен. Не беше и потърсен. Случаят е от края на миналата седмица, когато имаше тревога, заради засечени чужди самолети в източната зона на Черно море. По щастлива случайност, в страната ни вече бяха налични испански изтребители, които се включиха в охраната на българското въздушно пространство, вдигнати под тревога.

„Беше по-мъгливо времето. Нашата двойка не можеше да излети и излетяха испанците. Изпълниха задачата, после времето се подобри и двете двойки бяха способни за работа”, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Репликата беше подмината, а тя всъщност олицетворява състоянието на армията ни, което е плачевно, заради проблеми, трупани с години. Те изкристализират още повече в контекста на кризата с Украйна и най-мащабното противопоставяне от времето на Студената война.

За целта беше и свиканият от президента Консултативен съвет по национална сигурност. Някои от изводите, направени на срещата, бяха изключително притеснителни.

Министерски съвет да осигури финансови ресурси за поддръжка на съществуващото въоръжение и техника, с приоритет недопускане загуба на способности за контрол на въздушното и морско пространство на Република България. Да предприеме действия за преодоляване на изоставането и ускоряване на придобиването на нова техника по вече сключени договори за модернизация, заяви президентът.

Проблемът беше и във фокуса на заседанието на Министерски съвет. На него не беше взето решение да участваме пълноценно като членове на НАТО в задаващия се конфликт, а формулира неясно решение за създаването на още по-неясен батальон.

Кризата в Украйна и реалният риск от военен конфликт сега трябва да ускорят рязко нужните реформи, протакани от години. Страната ни вече декларира, че в отговор на кризата ще изгради бойна група до 1000 души от състава на сухопътните войски. Проблемът, е че ще се наложи да искаме помощ от съюзниците ни с военни и въоръжение.

Мнението на командира на Сухопътните войски е, че са нужни нови системи за противовъздушна защита и размразяване на проекта за нови бойни машини за пехотата, по възможност още тази година.

Според стратегическите планове на НАТО, ако кризата в Украйна ескалира във война, това автоматично превръща България във фронтова държава, заради черноморската ни граница.

Беше съобщено, че при евентуален конфликт България ще сформира на своя територия собствена бойна група с размер на батальон от около 1000 души, в която ще участват и малки подразделения от друга държава от Алианса, може би до размер рота. За хроничните проблеми на армията четете в интервюто на екстерта по сигурността Йордан Божилов.

Междувременно стана ясно, че ще се забави с 2 години доставката на закупените осем изтребители Ф-16 блок 70. Именно това беше и причината Испания да изпрати свои изтребители, а през май да очакваме и Нидерландия да направи същото.

Интересно е обаче, ако не бяха испанските изтребители, за да реагират, докъде щяха да стигнат чуждите самолети и щеше ли да има кой да ги възпре, ако времето е мъгливо? Интересно е и докога армията ни ще харчи парите на данъкоплатците – милиард и половина всяка година за всичко друго, но не и за адекватна боеспособност? 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук