бебе
Снимката е илюстративна

Районната прокуратура в София разследва информация за разменени бебета в АГ болница в София. Досъдебното производство е започнало преди дни. Министерството на здравеопазването съобщи, че се е самосезирало по случая с разменените бебета.

Разследването на прокуратурата се води по текста в Наказателния кодекс, според който, ако някой умишлено замени малко дете, се наказва с лишаване от свобода до две години, предаде БТА.

Досъдебното производство уточнява всички данни и обстоятелства, случили се в държавната болница „Шейново“.

Със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.

Случаят

Става дума за деца, родени през септември. Едната майка се усъмнила, че детето, което отглежда не е нейното. Причината е очевидната – липса на визуална прилика. Жената решила да направи ДНК тест, като той потвърдил страховете ѝ – детето действително не било на майката.

Така се стигнало до хипотезата, че двете деца били разменени при изписването им от „Шейново“ в София.

Близо 30 души са разпитани по случая с разменените бебета, каза пред журналисти заместник-районният прокурор Иван Стефанов. Той посочи, че разпитите са станали в рамките на една седмица.

По разследването вече са приобщени билогични материали от майките на двете деца. А ДНК експертиза е установила, че

децата на двете майки са разменени при изписването им,

каза Стефанов и допълни, че текат допълнително разпити на свидетели, освен вече разпитаните 28 души. И двете майки са се съгласили да дадат билогичен материал.

Прокуратурата разследва как и кога точно е станала размяната на бебетата. Децата в момента са при жените, с които са изписани като техни майки, посочи Стефанов. Няма данни някое от тях да е в опасност.

Установено до момента е, че гривните, поставени на ръцете на децата, са правилни. Различни гривни са предадени на майките, обясни Стефанов. Едната от майките запазила гривничките и след време установила, че има разминаване.

Според Иван Стефанов отговорност може да се търси на лицето, разменило двете деца – умишлено или не, както и на този, който е трябвало да контролира този процес. Ако бъде установена вина, законът предвижда до две години затвор, припомни той и допълни, че това е текст, непроменян от 1968 г.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Не знам как да коментирам изобщо. Не стига, че отношението на акушерките в тези държавни болници е под всякаква критика, а сега и бебета объркали. Дори да става въпрос за някаква измама от страна на родителите, пак… къде е персоналът на болницата. Аз раждах в малка частна болница, където бебчо и за секунда не беше изведен от стаята, то си е практика на болница Свети Лазар. От ръцете ми беше взет само да го измият да му направят изследванията неонатолозите, и пак казвам всичко в стаята пред моя поглед.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук