дебора

Нямам никакви данни, както и моите колеги, за мотивите на отвода на колегите, които са били назначени да извършат допълнителната съдебномедицинска експертиза по случая с Дебора от Стара Загора.

Но знаете много добре какво е излез в медиите по отношение какво се е случило на колегата, който е извършил първоначалната експертиза. Той беше временно отстранен. И може би от страх да не им се случи и на тях същото, колегите са си направили самоотвод. Това заяви в ефира на NOVA шефът на Съдебна медицина в Александровска болница доц. д-р Александър Александров, коментирайки самоотвода на експертите, които трябваше да извършат повторна експертиза по случая с обезобразеното 18-годишно момиче.

„Лично мое мнение – аз не знам как може да бъде временно отстранен един лекар. Съгласно Кодекса на труда и по-скоро член 199, работодателят може да отстрани временно даден служител, само ако той е в състояние, което не му позволява да се извършва служебните си задължения или ако употребява алкохол, наркотици и други упойващи вещества по време на работа. В случая не може да кажем, че колегата е бил повлиян или е в състояние, при което не може да си извършва основните задължения. Така че остава да е бил или уволнен по взаимно съгласие или съответно уволнен дисциплинарно“, допълни той.

На въпрос ако се докаже, че експертизата, която съдебният лекар в Стара Загора е направил, е грешна, може ли да му бъде повдигната съдебна отговорност доцент Александров отговори: „Той е действал тогава най-вероятно в качеството си на вещо лице при първоначалния преглед на момичето, още когато е било в Бърза помощ и са му били обработени раните. Следователно, неговото заключение също е в действието му на експерт. Има си закони, член 291 урежда това при невярно дадено заключение, може да се потърси на обязателна отговорност на всяко вещо лице“, посочи той.

И допълни: „Нямаме абсолютно никакви данни, какво точно се е случило. Знаем, че колегата, от това, което е излязло по медиите, към момента на обработването на раните е бил там и е присъствал. В смисъл, установил е тези рани. Ние не знаем към кой момент той е отишъл там и по чие нареждане. Той е описал нараняванията и на базата на това описание е дал своето заключение“.

Доцент Александров обясни и по какъв начин се пише и изготвя съдебномедицинска експертиза. „Към момента стандарт по Съдебна медицина няма. Има утвърдени вътрешни наши правила, които могат да се нарекат стандарт, при описанието на всяко едно травматично увреждение. А именно, точната негова морфология, локализация, размери. Съгласно така наречената словесна фотография. И така се описва всяко увреждене, че след това всеки последващ колега или юрист, който го прочете, да може да си го представи и дори да го нарисува. И това нещо се спазва от всички колеги и се преподава включително и на студентите по „Медицина“, студентите по „Дентална медицина“, по време на упражненията и лекциите по „Съдебна медицина“, подчерта той.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук