касис
Гъбичка, настанила се в касиса може да унищожи за кратко време борова гора.

Защо САЩ забрани отглеждането на касис. Френското грозде с ароматни зрънца в бял,  червен и черен цвят са един от любимите плодове на американците. Те могат да бъдат купени почти от всеки супермаркет, но отглеждането им е забранено със закон в САЩ.

Касисът се отглежда навсякъде по света

Касисът е плод, който расте и се отглежда в голяма част от планетата. Въпреки полезните си свойства, отличния вкус и факта, че е медоносно растение, отглеждането на касис на американска територия е невъзможно. Малките плодчета според американските учени биха могли да бъдат опасни.

Вносът на плода в САЩ е разрешен

Ароматният вкус  на касиса не е чужд на американците. Червените, черните и бели зрънца на френското грозде могат да се купят в много магазини. И никой не възразява срещу вноса на черните плодове. Проблемите започват, когато местните фермери се опитали сами да отглеждат храсти черен касис.

Касисът развъжда опасна гъбичка

Многобройни проучвания в селскостопанския сектор доведоха експертите до разочароващи заключения: касисът е много опасно растение. То не е вредно само по себе си, а като междинен гостоприемник на много агресивна и бързо развиваща се гъбичка.

бял бор
Касисният храст е гостоприемник на гъбичка, която за нула време убива огромни декари гори от бял бор.

Гъбичка убива белия бор

Тази гъбичка, която се настанява в ствола на храста на плода се развива бързо и е опасна не за касисовите издънки, а за белия бор.  Лесовъдите са установили, че гъбичката напълно унищожава стволовете на дърветата. За кратко време тя разяжда боровите растения и ги убива.Тя е толкова агресивна, като оставя голи поляни на мястото на някогашни борови гори, убедени са лесовъдите от САЩ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук