Протест Благоевград

Центърът на Благоевград е блокиран от полиция. Целта е да не бъдат допускани провокации и размирици заради обявеното откриване на така наречен Македонски културен клуб в Благоевград. Тази проява е частна инициатива, подкрепяна от опозицията в Република Северна Македония, чийто представители засилиха напоследък антибългарската си реторика.

Десетки служители на МВР блокираха района около улица „Димитър Димов“ в Благоевград, където в 12 часа бе открит македонският културен клуб, съобщиха местните медии. За събитието пристигна и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски.

Още от 10 часа тази сутрин коли на жандармерията ограничиха достъпа на автомобили до района, като се пропускаха само пешеходци. В клуба пък се събраха гости от Северна Македония, представители на македонските медии, както и свещеник от Гърция, предаде „Струма“.

В 11 часа започна протест на ВМРО пред паметника на Гоце Делчев в Благоевград.

Лидерът на ВМРО Ангел Джамбазки също дойде на място и нареди срещу офиса изложба с портрети на български революционери от ВМРО. Той коментира пред журналистите, че откриването на клуба е „една откровена провокация“, организирана от сепаратистки организации.

Малко по-късно от партията организираха и протест в центъра на Благоевград.

„Това е тежка провокация, която се организира от Скопие, защото те се издъниха много страшно, докато нападаха българските клубове в Битоля и в Охрид. Протестираме срещу събирането на действащи македонски политици със сепаратисти в България. Хората, които стоят зад този клуб, казват, че България е окупатор в Пиринска Македония, че Благоевград е македонски“, каза пред протестиращите Ангел Джамбазки.

По думите му, Република Северна Македония и лидерът на опозицията им ѝ подкрепят сепаратисти. „Това е абсолютно нарушаване на Договора за добросъседство и всякаква форма на добросъседство и на добри отношения между държавите“, категоричен бе евродепутатът.

Председателят на македонския културен клуб, който носи името на Никола Вапцаров, Атанас Мазнев коментира, че целта на този клуб е да има културни мостове между двете държави, а политическите цели са да бъде признато македонското малцинство в България и българското в Република Северна Македония.

Обявеното откриване на македонския клуб предизвика остра реакция от страна на Общинския съвет в Благоевград. На последната сесия съветниците приеха специална декларация, в която се посочва, че „създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации“.

Жители на Благоевград заявиха пред БНР, че „не тук е мястото да се направи такъв клуб“, но според други инициативата ще допринесе за българо-македонските отношения.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук