Младен Маринов
на снимката: Министърът на вътрешните работи Млден Маринов

От вчера на границите има допълнителни патрули, има готовност за въвеждане на план за действие при кризи. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който участва в редовния петъчен парламентарен контрол.

По думите му мигрантският натиск към страната ни намалява през последните години. Все още се правят опити за нелегално преминаване в страната ни от границата с Турция, но властите са забелязали нарастване на броя на нелегалните преминавания на българо-гръцката граница. Затова охраната там е увеличена и е създадена организация за действие при кризисни ситуации, обясни Маринов.

„Там няма изградено възпрепятстващо съоръжение, всичко се извършва на база на физически и технически контрол. Естествено, ние сме усилили постовете, изпратили сме допълнително техника там – термовизионни камери, уреди за нощно виждане, видеонаблюдение, постове, подвижни патрули. Така че на този етап бързо прихващаме опитите и бързата комуникация с гръцките власти довежда до това те да не преминат незаконно на наша територия. Пак казвам – този процес винаги може да се обостри, затова трябва да семе готови за всяка една ситуация.”

Започнало е проучване дали е възможно да се поставят камери за видеонаблюдение, като се използват предоставените от ЕС 160 млн. евро за охраната на границата ни, каза още вътрешният министър.

Министър Маринов коментира ситуацията с над хилядата бежанци и мигранти, които напуснаха лагера „Диават“ до Солун и направиха опит да стигнат до границата със Северна Македония. Гръцките полицейски части дори се принудиха да използват сълзотворен газ.

„Информацията е, че ще направят опит да тръгнат към Северна Македония, но ние сме взели мерки и по нашата граница“, уточни министър Маринов. Той увери, че страната ни поддържа непрекъсната връзка със всички съседни държави. „Следим ситуацията. Имаме информация за подготвяни такива процеси от по-дълго време“, подчерта вътрешният министър.

Пред депутатите министър Маринов съобщи, че мигрантският натиск през 2018 г. намалява със 7% в сравнение с предходната година. Основно на територията на страната ни се опитват да преминат нелегално граждани на Афганистан, Ирак и Сирия.

Шест пъти се увеличава напливът на мигранти към българо-гръцката граница за миналата година. От началото на 2019 г. до сега общо 692 мигранти са се опитали да влязат нелегално на наша територия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук