Ваня Григорова и Бойко Борисов

След втория тур на местните избори, проведени у нас забелязваме една нервност от страна и на лидера на партия ГЕРБ Бойко Борисов и на представители на партията. На какво се дължи тя?

И кандидатът за кмет на ГЕРБ Антон Хекимян, който загуби зрелищно и остана трети в надпреварата за столицата, и самият Бойко Борисов, след първи тур казаха, че предпочитат Ваня Григорова – левият кандидат за кметското място в столицата. Тяхна е фразата, станала популярна през изминалата седмица: „По добре държавна собственост, отколкото държавна сигурност!“. После бързо се усетиха, че в общополитически план това е ритуално самоубийство, защото така подкрепят проруския и комунистически кандидат, а ГЕРБ винаги са ни убеждавали, че са евроатлантици. Затова и малко преди втория тур Бойко Борисов с половин уста подкрепи уж кандидатът на ПП–ДБ – „Спаси София“ Васил Терзиев.

Доказателство за непостоянството на Борисов може да намерите в следващото видео:

Но резултатите от вчерашния вот и стопяването на десетте процента разлика между Терзиев и Григорова от първи тур ясно показват, че някой много мощно е помогнал на Ваня Григорова. Няма как да не се запитаме дали няма и вътрешно нареждане от най-високо ниво. Данни на „Алфа рисърч“ показват, че 46 на сто от избирателите на ГЕРБ са подкрепили лявата кандидатка, а 38 на сто от гласовете им са отишли при кандидата на „ПП–ДБ“ и „Спаси София“ Васил Терзиев.

Самото гласуване и смаляването на тази разлика едва не успяха да обърнат вота. Не им достигнаха едва 4500 гласа.

Справедливо е да се отбележи, че мотивите за това поведение на на Бойко Борисов и ГЕРБ не са съвсем политически, а имат по-скоро чисто прагматичен характер. Един от най-големите страхове на ГЕРБ е, че някой може да направи ревизия на тяхното, продължило повече от 10 години, еднолично управление в София. Очевидно, Ваня Григорова няма как да свърши това, защото няма зад гърба си солидна група от общински съветници. Освен това тя винаги би била задължена на партия ГЕРБ понеже ще бъде напълно наясно, че не би могла да спечели без тяхната масова подкрепа.

Точно обратен е случаят с Васил Терзиев. Той от първия ден е опонент на ГЕРБ и заявява, че ще направи пълна ревизия на управлението им. Освен това зад гърба си има 23 съветника – два пъти повече от тези на ГЕРБ. Те лесно биха могли да подкрепят различните му политики.

Точно от това се опасява многохилядната общинска и районна администрация на ГЕРБ – от бъдещи проверки и бъдещи разкрития. Затова вчера десетки хиляди хора, заемащи общински постове и служби бяха впрегнати в борбата срещу Промяната и Васил Терзиев. Именно техните гласове оказаха влияние на крайния резултат, който е с минимална разлика – 48,17% за Васил Терзиев и 46,92% за Ваня Григорова.

Никой не трябва да си прави илюзии, че става дума за политика. Става дума за сладки общински служби и страх от загубата им. Това беше причината до последно България да не знае кой ще бъде кмет на София. И планът за елиминиране на Промяната беше почти изпълнен, просто не му достигнаха 4500 гласа.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук