В Украйна могат да останат без заплати и пенсии
В Украйна могат да останат без заплати и пенсии Снимката е илюстративна

Недостигът на външната финансова поддръжка за Украйна от страна на Запада може да доведе до забавяне на заплатите за 500-те хиляди държавни служители и 1,4 милиона учители, както и на пенсиите за десет милиона души, предупреждава в интервю за „Файненшъл Таймс“ министърката на икономиката на Украйна Юлия Свириденко.

Киев ще отделя внимание на първо място на отбраната и на обслужването на дълга, което означава „огромен риск от недофинансиране на някои социални сектори“, казва Свириденко. По нейните думи, Украйна се опитва да събере пари за изплащането на държавните заплати и пенсиите след информацията за това, че обещаното финансиране от най-близките съюзници през отиващата си година не е постъпило. За изплащането на държавните заплати и пенсиите през 2024-а година Украйна ще има нужда от външна подкрепа в размер на 34 милиарда евро.

Свириденко разчита, че ЕС ще даде одобрението си за тази поддръжка през февруари и ще предостави средствата докрая на март. Но тя отбелязва и, че това няма да е достатъчно. „Поддръжката на партньорите ни е изключително важна и ни е необходима спешно.“

Украйна над три месеца е в режим на строги икономии

Киев се опитва да спести средства и да промени приоритетите в разходите си от септември насам, след като помощта от Запад започна да отслабва, пише „Файненшъл Таймс“. Властите са увеличили данъка върху печалбите на банките до 50 процента и са превели доходите от 1,5 процентния допълнителен подоходен данък от местните органи на властта към централните. Но проблем със средствата вече има, изтъква министърката. Петте милиарда долара, получени от международни донори и кредитори през декември, няма да бъдат достатъчни за покриването на разходите.

Голямото съкращаване на държавните разходи или ръстът на инфлацията могат да подкопаят икономиката на Украйна и да отслабят нейната данъчна база, което ще направи страната още по-зависима от чуждестранната подкрепа, констатира „Файненшъл Таймс“.

Какво става със средствата от САЩ и ЕС

Американският Конгрес ще се върне към въпроса за помощта на Украйна едва през януари, става ясно от заявление, обнародвано на 19-и декември. През октомври президентът Джо Байдън поиска от Конгреса екстрено финансиране от 106 милиарда долара за Украйна, Израел и операциите в Индийско-Тихоокеанския регон, но законодателите засега не са се договорили за отпускането на тези средства.

ЕС пък подготвя план Б, за да предостави на Украйна 20 милиарда евро макрофинансова помощ до 2027-а година, заобикаляйки ветото на Унгария – ако не се постигне договореност с Будапеща, пише „Файненшъл Таймс“, позовавайки се на информирани източници. По техните думи, необходимите средства могат да бъдат взети в заем на капиталовите пазари срещу гаранции, които ще се поемат от бюджета на ЕС и от страните членки. Тази схема няма да изисква одобрението на всички страни от Общността – за разлика от предоставянето на пари от бюджета на ЕС, срещу което Унгария възразява.

Публикацията е на Дойче Веле. Заглавието е на ДЕБАТИ. БГ.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук