На снимката: Калин Стоянов
На снимката: Калин Стоянов

Фигурата на вътрешния министър е от изключителна важност за ГЕРБ, понеже МВР може да компенсира при желание част от функциите на прокуратурата. Точно това се случи при ареста на Бойко Борисов, когато министър на вътрешните работи беше Бойко Рашков. Въпросното събитие изхвърли Рашков от МВР и при новото правителство на акад. Денков там беше сложен човек, който е лоялен към ГЕРБ. Това се разбра още когато полицаите биха немотивирано хората при футболните протести, а после Промяната поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, при което ГЕРБ и ДПС скочиха като един да го защитават.

Самият вътрешен министър имаше безочието да обяснява, че е бил поканен за поста от Кирил Петков. Той пък от своя страна заяви, че за вътрешния министър е имало съгласие, че той трябва да е максимално неутрален.

„Калин Стоянов беше представен като експерт на ГЕРБ. Не помня кой точно го е предложи, но дойде или от Мария Габриел, или от Бойко Борисов“, посочи Кирил Петков.

Дори самият министър-председател не успя да пипне Калин Стоянов и с малкия си пръст. Припомняме, че акад. Денков поиска оставката на вътрешния министър след ексцесиите с насилието на полицаи върху футболни фенове.

„Към Стоянов виждам неадекватна оценка на обстановката. Той ме уверяваше, че не очаква провокации“, каза тогава премиерът.

В крайна сметка след яростната защита от страна на ГЕРБ и ДПС Калин Стоянов остана на поста си, а акад. Николай Денков приживя унижението да не може да управлява един от собствените си уж подчинени и сякаш всички забравиха за вътрешния министър.

И ето днес около неговата скромна личност възникна поредната голяма политическа криза. След като изтече информация, че правителството и ротацията в парламента вече са договорени, изведнъж се появи изявление на Мария Габриел в БТА, в което тя драматично заявява, че вече не желае да бъде премиер-министър, защото Промяната искали смяната и на вътрешния министър, към когото очевидно Габриел и ГЕРБ имат тежка привързаност.

От всичко това публиката разбира, че и енергийният, и военният министър са преглътнати от ГЕРБ, но за министъра на вътрешните работи компромис не може да има.

Както вероятно няма да има компромис и за ВСС и за прокуратурата. Май този път наистина замирисва на избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук