Софийски университет

На днешната дата през далечната 1907 г. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е затворен. Зад това стои княз Фердинанд. Причината се крие ден по-рано.

Тогава едно събитие се откроява в обществения живот на София – откриването на Народния театър „Иван Вазов“. Важно културно мероприятие за една европейска столица – млада европейска столица. По волята на княз Фердинанд обаче единствено представителите на политическия елит, както и висшите прослойки на обществото имат достъп до голямото тържество. То е планувано за вечерта на 3 януари, но едно събитие, организирано от студенти, внася смут и обърква програмата.

Множество недоволни млади хора се събират пред новооткритата сграда. Те негодуват както срещу факта, че обикновените граждани нямат достъп до тържеството, така и срещу политиката и поведението на княза. Започват шумни демонстрации, но до голямо напрежение не се стига, тъй като държавният глава е „евакуиран“ в театъра. Поведението на студентите разгневява иначе премерения в маниерите си княз, който очевидно се чувства изключително засегнат. Затова още на следващия ден той нарежда Софийският университет „Св. Климент Охридски“ да бъде затворен.

На 4 януари Министерският съвет постановява указ, който нарежда

закриването на университета

за срок от 6 месеца и уволняването на всички професори, доценти и лектори. Недоволен от решението на МС, тогавашният министър на просветата проф. Иван Шишманов дава всичко от себе си да върне университета, но така и не успява. Той подава оставка, а на негово място идва Лазар Пяков, малко по-късно заместен от Никола Апостолов. Последният постановява откриването на университета със „съвършено нови преподаватели“.

„Съвършено новите преподаватели“ всъщност са чужденци и гимназиални учители. Това, разбира се, дава отражение върху желанието на студентите да се обучават в университета. При 70 души преподаватели се записват едва 7 студенти. Тази ситуация е абсурдна и единственото, което може да се направи, е поправяне на грешката на княз Фердинанд. Следващото правителство е на Демократическата партия, водена от Александър Малинов. Тя се справя с кризата и връща старите преподаватели в университета. Така приключва и една от най-абсурдните и куриозни случки в историята на университета.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук