Затягат контрола по спазването на мерките срещу COVID по Южното Черноморие. Заради тревожния ръст на заразени в област Бургас няколко институции започват масови проверки в градския транспорт, търговските обекти и заведенията. В същото време инфекциозните отделения в региона започват да достигат критичния си максимум, съобщи Нова тв.

Натискът върху болничната система в Бургас вече се усеща. Инфекциозното отделение на областната болница вече е запълнено с COVID пациенти. Към момента тук са разкрити 50 легла, които вече не достигат. От началото на седмицата леглата за пациенти с коронавирус в областта са увеличени до 255. Заради тревожния ръст на заразени по южното Черноморие от днес започнаха масови проверки за носене на маски.

През последните дни пациентите с диагноза „коронавирус“, които постъпват за лечение в областната болница в Бургас, стават все повече. Инфекциозното отделение вече е пълно, а леглата не достигат.

„Натискът започна да се усеща преди повече от две седмици. Леглата, които са разкрити, са 50 за наблюдение и лечение на пациенти с COVID в неусложнено състояние, като данните от сутринта са, че те са почти пълни – 48 от 50 вече са заети“, казва д-р Светослав Тодоров, координатор на медицинските дейности към УМБАЛ-Бургас.

Затова и в следващите дни ще бъдат разкрити още 25 легла за лечение на COVID болни. Заразените се настаняват в Инфекциозното отделение и това по гастроентерология, което е затворено за други пациенти. В болницата са осигурени и 12 реанимацонни легла, за пациентите в най-тежко състояние. Разкрит е и детски COVID център, единствен в региона.

„Седем бяха към сутринта пациентите деца. Профилът се променен и по-скоро младите хора боледуват. Задоволително е общото състояние на децата, възрастта им е от няколко дни до 14 годишна възраст. Децата са с пневмонии, лекуват се по утвърдените стандарти“, добавя д-р Светослав Тодоров.

Засилен е потокът и на пациенти от областта, най-вече на заразени туристи от курортите. Заради ръста на заразените по Черноморието контролът по спазването на мерките се затяга.

От началото на сезона по морето само инспекторите на РЗИ са направили над 300 проверки.  От четвъртък представители на РЗИ, Агенцията по храните и полицията тръгват на проверки в търговски обекти, хотели и заведения, за да следят спазват ли се ограниченията, свързани с коронавирус, по Южното Черноморие.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук