Ангел Кунчев
На снимката: доц. Ангел Кунчев

Днес или утре ще бъдат затегнати ограничителните мерки и в София с цел да се ограничи разпространението на COVID-19, съобщи държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Областите, където заболеваемостта е най-висока са Благоевград, Бургас, Перник, Видин, Стара Загора, Пловдив, София град и София област.

В петък ще заседава националният щаб.

Столичната РЗИ предлага ограничаване на 50% в капацитета и като работна площ, и като лица, заети в обектите, които са със значение за общественото здраве, заведения за хранене и за развлечения. Работното време да бъде ограничено до 22 часа и да има пълно спазване на достъпа със зелен сертификат.

Предлага се част от учениците да преминат изцяло онлайн до края на срочната ваканция.

За някои от областите трябва да се въведе ротационният принцип за обучение на учениците след 4-ти клас.

Столичната РЗИ предлага учениците от 5, 6, 8, 9 и 11 клас да преминат на изцяло онлайн обучение от понеделник, 24 януари, до настъпването на междусрочната ваканция, а учениците от 1 до 4 клас, както и 7, 10 и 12 клас се обучават в присъствена форма.

„Ако се стигне до четвърти етап от националния кризисен план, вероятно решение за ротационен принцип на обучение ще се вземе за цялата страна“, предупреди доц. Кунчев.

Той каза, че мерките за граничен контрол са ясни.

Петата вълна отива към своя край. Това заяви главният държавен здравен инспектор по време на изслушването си пред Парламентарната комисия по туризъм. Според него до края на януари, началото на февруари и други области ще достигнат пика и ще започне нормализиране.

Там той заяви, че към вчерашна дата 14-дневната заболяемост е 1144 на 100 хил. души население.

 „Контролът върху мерките трябва да бъде непрекъснато на високо ниво. Струпването на хора в курортите създава повече рисове. Там изискването за зелен сертификат и носенето на маски трябва да е особено под контрол. Хората трябва да имат съзнание“, коментира той.

Няма област, която да бъде подмината от новата вълна на заразата. По думите му ниската заболеваемост в Кърджали се дължи на възрастовата структура на населението и малките население места, които са разпръснати в планината.

„Не бих казал, че там хората не се тестват. Не си правете илюзии, че отделни области с по-ниска заболеваемост ще останат с такава, те също ще преминат през вълната“, каза Кунчев.

Той обясни, че при определени страни режима е облекчен, защото са с висок процент на ваксинирани граждани, а при други, защото страната ни има важни икономически отношения с тях.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук