Уви, липсват ни 30 000 такива. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато политиците се грижат за собствените си, да ги наречем екстри, и изчисляват как да изгубят по-малко гласове на задаващите се 6-и парламентарни избори за 2 години, а съдебната власт се раздира от грозни скандали и панически страх, здравеопазването в България вече колабира и не се знае дали ще се събуди. Благодарение и на едните, и на другите.

Как иначе да тълкуваме следното:

Повече от 10 години в България се наблюдава кадрови дефицит в здравеопазването. Липсват повече от 30 000 медицински сестри, повече от 4000 акушерки, над 2000 рентгенови и медицински лаборанти, също и фелдшери, заяви пред БНР Милка Василева –  председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Това е огромна липса на персонал и естествено всичко това рефлектира върху пациентите. Дали ще катастрофира българското здравеопазване зависи от решенията на политиците оттук нататък. Дошло е последно време, в което все пак нещо може да се направи, така че поне сега съществуващия персонал в лечебните заведения да остане в България, за да може системата да продължи да функционира“, добави Милка Василева.

За да обърнат внимание пред обществото, от БАПЗД организират кръгла маса под надслов „20 години по-късно – ще катастрофира ли здравната ни система заради липса на професионалисти по здравни грижи, има ли все още време за решение?“, която ще се проведе на 17 май.

Целта е представители на политическите партии, изпълнителната власт, пациентските организации и синдикатите заедно да търсят път за запазване и възстановяване на кадровия потенциал от професионалисти по здравни грижи в България.

Дали ще ги чуят политиците? Позволете ни дълбоко да се усъмним.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук