Хинко Хинков Снимка: БТА
На снимката: Хинко Хинков

Пред bTV здравният министър проф. Христо Хинков изрази мнение, че когато един човек започне да взима пари, които не е сънувал, че е можел да взима преди 10-15 г., той започва да се променя. Медикът поясни, че визира шефовете на някои болници, за т.нар. феодализация.

Здравният специалист добави, че оглавяваното от него ведомство е извършило съответните проверки.

Христо Хинков е първият министър, който обвинява открито мениджърите на болниците в алчност, която започва да придобива уродливи размери. Миналата седмица стана ясно, че директорът на държавна болница „Майчин дом“ за две години и пет месеца е получил по различни механизми 1 707 000 лева. Това се равнява на 58 862 лв. месечно, или 29 лекарски заплати.

„В момента се подготвя строежа на Национална детска болница и работата по този проект не е спирала. Предполагам, че до две години и половина трябва да имаме такава болница. Вече има направено проучване, направен е подробен устройствен план, мястото е установено“, заяви още Хинков.

По думите му предстои да се направят действия с околната инфраструктура.

Относно медицинската помощ по въздух, проф. Хинков коментира, че първият медицински хеликоптер ще пристигне у нас през декември:

„Девет вертолетни площадки се изграждат в момента, имаме 91 подготвени медици. До 2025 г. ще имаме шест хеликоптера, първият ще дойде през декември“, каза експертът.

Във връзка с избора на нов шеф на Здравна каса, министърът на здравеопазването отбеляза, че се надява скоро да има шеф на НЗОК.

Още новини от деня – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук