Докато не се докаже вина, директори на болници, обвинени в безстопанственост, няма да бъдат сменяни – заяви здравният министър Кирил Ананиев пред журналисти в парламента.

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост за болница „Пирогов”. Още такива 6 досъдебни производства са започвали за болницата в Попово, университетската в Бургас, МБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ-Велико Търново и МБАЛ – Кърджали. По всички тези досъдебни производства главният прокурор с постановление от днес разпореди разследването да се ръководи от СГП.

„Това е работата на прокуратурата, когато има такива сигнали, тя е длъжна да действа. Когато докаже съответни резултати, ще се вземат и съответните съдебни решения –  каза Ананиев – Подали сме в прокуратурата 8 случая на база на проверки от преди няколко месеца. Тя ги анализира и преценява дали да влязат някъде или не“.

Министърът подчерта, че засега няма болница, която да бъде в състояние на фалит. По-рано говорителят на прокуратурата съобщи, че всички 7 болници, по които са образувани досъдебните производства, са на ръба на фалита. Ананиев поясни, че са направени оздравителни планове на всички болници и най-вече на най-тежките случаи, които се изпълняват и с всеки месец финансовото им положение се подобрява. Той коментира, че няма притеснение за „Пирогов“.

„Ще влезем следващата седмица в „Пирогов“ с конкретен оздравителен план, който ще подобри в значителна степен финансовото му състояние. Ще оптимизира разходите и структурите вътре в болницата“, допълни Ананиев.

Според здравния министър причината за финансовото състояние на 7-те болници е, че от 10 години назад „са тръгнали по нанадолнището” и никой не им е обърнал внимание.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!