Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

В сряда украинският президент Володимир Зеленски призова Европейския съюз да позволи на страната му да тръгне по пътя към членство в блока, като предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, съобщават от „Юроактив“.

В речта си пред двете камари на чешкия парламент чрез видеовръзка Зеленски също така призова за повече санкции на ЕС срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари.

„Русия не се интересува само от нашите (градове) Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към огромна територия – от Варшава до София“, каза той, без да посочи доказателства за твърдението си.

„Както и в миналото, руската инвазия в Украйна е първата стъпка, от която руското ръководство се нуждае, за да си отвори път към други държави, към завладяването на други народи.“

ЕС е приел шест кръга санкции срещу Русия, а Украйна се стреми към седми кръг, за да засили натиска върху Русия за прекратяване на войната.

Очаква се Европейската комисия да обяви решението си по искането на Украйна за получаване на статут на кандидат за членство тази седмица преди срещата на върха на ЕС следващата седмица. Получаването на статут на кандидатка ще бъде предварителна стъпка в дългия процес на присъединяване.

„Предоставянето на статут на кандидатка на Украйна сега означава да се докаже, че европейското обединение е реално и че европейските ценности наистина действат, а не са посочени само в определени документи“, каза Зеленски.

Той каза, че чешкият народ – след окупацията от нацистка Германия по време на Втората световна война и десетилетията на съветско господство след войната – е знаел как завършват компромисите и какво следва от отстъпките пред тиранията.

„Човекът, който иска да заграби всичко, никога няма да се спре да вземе само част от това, което иска“, каза Зеленски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук