Володимир Зеленски

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува изненадващо кмета на Киев Виталий Кличко, че не се е справил добре със задачата по разкриването на специални подслони в столицата за хората, останали на тъмно и студено заради руските атаки, предаде БТА.

Във вечерното си обръщение към нацията Зеленски намекна, че Кличко и служителите му не оказват достатъчна помощ.

„За съжаление, не навсякъде органите на местната власт се справят добре. В Киев в частност има доста оплаквания. Нужна е, меко казано, още доста работа“, каза президентът. По думите му в много от киевските подслони равнището на предоставяните услуги не е достатъчно качествено.

„Моля обърнете внимание – хората в Киев се нуждаят от по-голяма подкрепа, доста от тях са без електричество по 20 дори 30 часа. Очакваме качествена работа от кметството“, заяви Зеленски.

Президентът разкритикува и тези, които по думите му са лъгали в официалните си доклади, но не уточни какво точно има предвид.

След съкрушителните руски удари по енергийната инфраструктура на Украйна властите разположиха специални подслони за хората в нужда, станали известни под името „пунктове на несъкрушимост“. Досега са разкрити общо 4000. Там жителите могат да получат достъп до вода, отопление, интернет и връзка за мобилен телефон.

Направеното от Зеленски изказване е необичайно предвид факта, че от началото на войната той се опитва да създава представа за национално единство и обикновено засипва представителите на властите с похвали.

Кличко, 51-годишен бивш професионален боксьор, беше избран за кмет на Киев през 2014 г. Засега няма реакция от канцеларията му.

Украинските власти започнаха да евакуират граждани от Херсон

Украинските власти започнаха да евакуират граждани от наскоро отвоювания от войските на Киев след месеци на руска окупация град Херсон.

Сто души са отпътували с влак за град Хмелницки в Западна Украйна, съобщи снощи украинското министерство на инфраструктурата. Сред тях има 26 деца и шестима болни.

Вчера беше съобщено за 15 загинали при обстрела на Херсон.

По-рано този месец под натиск от украинска контраатака руските войски се изтеглиха от града, който бяха превзели през март. В момента обаче са заели позиции на отсрещния бряг на река Днепър, откъдето обстрелват.

Освен това инфраструктурата на Херсон е до такава степен разрушена, че украинските власти препоръчаха на гражданите временно да напуснат областния град.

Шест милиона домакинства в Украйна остават без ток

Шест милиона домакинства в Украйна остават без ток след руските бомбардировки по енергийната мрежа на страната.

Близо половината от домакинствата в столицата Киев са без ток заради масираните руски бомбардировки по енергийни обекти.

Прекъсванията на електричеството продължават в повечето региони на Украйна и столицата Киев, съобщи президентът Володимир Зеленски в обичайното си обръщение.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук