Володимир Зеленски

Украйна призна, че нейните военни са се изтеглили от град Лисичанск в Донбас. Президентът  Володимир Зеленски обеща, че контролът над района ще бъде възстановен.

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск. Градът в източната част на страната беше подложен през последните седмици на атаки от руските военни и сепаратистите в Донбас.

От Генералния щаб на украинските въоръжени сили обясниха, че решението за отстъпление е взето, „за да бъде запазен животът на защитниците“ на Лисичанск и че „в условията на многократно превъзходство на руските войски в артилерия, авиация, ракетни установки, боеприпаси и личен състав, продължаването на битката би имало фатални последици“.

Руската армия вече напълно контролира Луганска област и може да се съсредоточи върху превземането на Славянск и Краматорск в Донецка. Това са двете части на Донбас, провъзгласени за цел на така наречената от Москва „специална операция в Украйна, започнала на 24 февруари.

От Киев президентът Володимир Зеленски първоначално отрече информацията от Русия, че е установила контрол над Лисичанск. После потвърди изтеглянето на украинските части, но обеща, че страната му ще си върне района.

„И ако командването на нашата армия изтегля хора от определени точки на фронта, където противникът има най-голямо огнево превъзходство, по-специално това се отнася за Лисичанск, това означава само едно нещо: ние ще се върнем, благодарение на нашата тактика, благодарение на увеличеното снабдяване с модерни оръжия“.

През последното денонощие Русия интензивно е обстрелвала Славянск, Краматорск и Харков. Шестима души, сред които и дете, са загинали при ударите срещу Славянск, твърди още Зеленски.

Вчера Русия обвини Украйна, че е изстреляла ракети срещу руския граничен град Белгород.

Зеленски в същото време окачестви като опасни изявленията на президента на Беларус. Александър Лукашенко потвърди, че страната му подкрепя Русия и нейната офанзива в Украйна като част от дългогодишния си ангажимент като съюзническа  държава. Лукашенко отбеляза, че само Минск е на страната на Москва. Според него Русия и Беларус „по силата на съдбата са в една лодка“.

Участието на Украйна в срещата на върха на Г-20 ще зависи от това на Русия

Украйна обвърза участието си в срещата на върха през ноември на страните от Г-20 със ситуацията на бойното поле към дадения момент, както и с това дали и Русия ще участва, предаде ДПА.

„Нашето участие ще зависи от това дали и Русия ще бъде там“, каза украинският президент Володимир Зеленски според агенция Интерфакс-Украйна.

Индонезийският президент Джоко Видодо, домакинът на срещата на върха, отправи покана към Зеленски при посещението си в Киев миналата седмица, като част от опит да посредничи между Русия и Украйна.

„Казах на индонезийския президент, че сме благодарни за поканата, но имаме ситуация в сферата на сигурността“, каза Зеленски. Той изрази съмнение, че доста държави няма да участват в срещата, ако Русия възнамерява да присъства на нея.

Ако руските сили извършат още зверства срещу украински граждани, като екзекуциите в предградието на Киев Буча, Москва я очаква „пълна изолация“, предупреди Зеленски.

Един от основните въпроси в дневния ред на срещата през ноември в Бали вероятно ще бъде световната продоволствена сигурност в контекста на войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин даде сигнал, че възнамерява да участва във форума на Г-20, но не е ясно дали ще го направи присъствено или по видеоконферентна връзка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук