Володимир Зеленски
на снимката: Владимир Зеленски

След като Владимир Зеленски встъпи в длъжност като президент на Украйна, служителите, участвали в началото на конфликта в Донбас, ще бъдат наказани.

За това съобщи в блога си Иван Апаршин – част от екипа на новия президент.

„Истината за Иловайск, що се отнася до началото на войната през 2014 г., ще бъде публично оповестена. И ще бъде доведена до логичния си край, колкото се може по-бързо. Хората които са вземали решения или са бездействали, когато е било необходимо да се действа ще бъдат подведени под отговорност. В близко бъдеще хората ще разберат истината. Никой няма да крие нищо от никого.“, пише той.

Апаршин отбеляза, че отговорните за „предаването“ на Крим на Русия също ще бъдат наказани.

Тези стъпки, според съратника на Зеленски, са част от програмата на новото украинско правителство в областта на националната сигурност и отбраната на страната.

По-рано самият Зеленски каза, че ще направи всичко, за да сложи край на „войната“ в Донбас, без да използва военна сила.

От пресслужбата на новоизбрания президент заявиха също, че неговият щаб не признава референдума за обединението на Крим с Русия, но диалогът с Москва се счита за неизбежен.

От своя страна прессекретарът на руския лидер Владимир Путин – Дмитрий Песков, отбеляза, че въпросът за Крим е затворен завинаги.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!