Володимир Зеленски
На снимката: Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви в петък, че Русия наема „убийци“ от Сирия, за да се бият в Украйна, след като Москва заяви, че на бойци от разкъсваната от война страна ще бъде позволено да се присъединят към нейните сили.

„Това е война с много упорит враг… който е решил да използва наемници срещу нашите граждани. Убийци от Сирия – страна, в която всичко е унищожено… както правят тук с нас“, каза той във видеообръщение в Telegram.

В изказването си Зеленски заяви, че Европейският съюз „трябва да направи повече“ за неговата изпаднала в беда страна, ден след като лидерите на ЕС попариха надеждите ѝ за бързо присъединяване към блока.

„Европейският съюз трябва да направи повече. Той трябва да направи повече за нас, за Украйна“, призова той.

„Решенията на политиците трябва да съвпадат с настроенията на техните народи.”

„Вчера се състоя много важна среща на лидерите на ЕС, дълга и съдържателна. Знаем какво са казали всички лидери на тази среща, кой е говорил конкретно, кой ни е подкрепил, кой е мълчал и кой се е опитал да убеждава, че формулировката все още е недостатъчна за Украйна, за Европа и за общата ни свобода. Как оценяваме взетото решение? Тя трябва да бъде по-категорично. Не това чакаме“, каза президентът.

Според него преобладаващо мнозинство от гражданите на ЕС са на мнение, че Украйна трябва да стане част от Евросъюза.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук