Война в Украйна
Руски военнослужещ на стража Запорожската атомна електроцентрала

Украйна взема на прицел руски войници, които стрелят по завзетата атомна електроцентрала в южната част на страната или я използват като база, откъдето да стрелят, заяви тази нощ украинският президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни инциденти напоследък, свързани с обстрел на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа.

Руски войски завладяха централата в началото на нахлуването на Русия в Украйна.

„Всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля като използва АЕЦ за прикритие, трябва да разбере, че става специална мишена за нашите агенти от разузнаването, за нашите специални служби, за нашата армия“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Властите в завзетата от руските войски украинска Запорожка област предлагат Запорожката АЕЦ да бъде спряна

Властите в завзетата то Русия украинска Запорожка област обмислят възможността за спиране на Запорожката АЕЦ заради обстрела на въоръжените сили на Украйна. Това заяви вчера в „Телеграм“ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, предаде ТАСС.

Във връзка с продължаващия обстрел на Запорожката атомна електроцентрала от украинските въоръжени сили, местните власти предлагат това съоръжение да бъде спряно, за да се избегне ядрена катастрофа, пише Улянов.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа и от месец март е под контрола на руски войски. Тя има 6 енергоблока, а мощността й е около 6000 мегавата. Сега тя работи със 70 процента от пълния си капацитет, съобщава ТАСС.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук