АЕЦ "Запорожие" русия
АЕЦ "Запорожие"

Европа беше изправена пред перспективата за радиационно бедствие в четвъртък, когато окупираната от Русия атомна електроцентрала е била изключена от енергийната мрежа на Украйна, заяви президентът Володомир Зеленски. Той добави, че само благодарение на включването на резервно електричество централата в Запорожие е могла да работи безопасно.

По-рано пожари повредиха въздушните електропроводи, което доведе до откъсване на централата от мрежата. Нараства загрижеността за борбата с огнената стихия в близост до комплекса, който е най-голямата ядрена централа в Европа.

„Ако дизеловите генератори не се бяха включили, ако автоматиката и нашият персонал на централата не бяха реагирали след прекъсването на електрозахранването, сега вече щяхме да бъдем принудени да преодоляваме последиците от радиационната авария“, предупреди президентът Зеленски късно снощи.

Пораженията са причинени от пожари, които според държавната ядрена агенция на Украйна са засегнали електропроводите, свързващи централата в четвъртък, като временно са отрязали Запорожие от националната мрежа за първи път в историята й.

„В резултат на това двата работещи енергоблока на централата бяха изключени от мрежата“, заявиха от Киев.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) предупреди, че наличието на „сигурно автономно електрозахранване от мрежата е от съществено значение за гарантиране на ядрената безопасност“.

Сателитни снимки, направени в сряда, показаха, че в непосредствена близост до ядрения комплекс гори обширен пожар.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини за щетите руския обстрел, а във вечерното си обръщение обвини Москва, че е поставила Украйна и Европа „на крачка“ от ядрена катастрофа.

Но местният губернатор, назначен от Русия, Евгений Балицки обвини украинските военни за ударите, като ги обвини, че в резултат на това са причинили прекъсване на електрозахранването в региона.

Би Би Си не успя да провери независимо и твърденията на Киев и Москва.

Равнището на радиация в близост остава нормално

Централата „остава свързана с 330kV линия от близката топлоелектрическа централа, която може да осигури резервно електричество при необходимост“, се казва в изявление на МААЕ, цитирано от държавната ядрена агенция на Украйна. От там добавиха, че всичките шест ядрени реактора са останали изключени от електрическата мрежа, въпреки че линията е била възстановена по-късно в четвъртък.

Обикновено атомната електроцентрала доставя една пета от общото количество електроенергия в Украйна, така че продължаващото й изключване от националната мрежа би представлявало сериозно предизвикателство за Украйна.

От началото на март ядреният обект е окупиран от руски военни сили, но продължава да се обслужва от украински ядрени техници. Кремъл сигнализира, че ще позволи на международни инспектори да посетят комплекса, но докато това не се случи, е трудно да се провери какво става на място.

„Почти всеки ден има нов инцидент в или близо до Запорожската атомна електроцентрала. Не можем да си позволим да губим повече време“, заяви в изявление генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, като повтори призива си да оглави международна мисия в централата през следващите няколко дни.

Вашингтон: Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Русия трябва да се съгласи на обособяване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна и да позволи на международни длъжностни лица да преценят безопасността на обекта, каза  прессекретярят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от Ройтерс.

Жан-Пиер съобщи още, че ситуацията около Запорожката АЕЦ е била обсъдена от американския президент Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Володимир Зеленски по-рано днес.

Байдън е разговарял със Зеленски и по повод украинския Ден на независимостта, който беше отбелязан вчера. Президентът на САЩ е потвърдил подкрепата на Вашингтон за Украйна срещу руската агресия.

„Зная, че това е годишнина, в която има и тъга, и радост, но дадох ясно да се разбере, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна и нейния народ докато те се сражават, за да защитят суверенитета си“, написа Байдън в Twotter.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук