зеленски
Володимир Зеленски реагира на зверството.

„Това не е случайност. Това не е епизод. Така беше и преди. Така беше в Буча. Хиляди пъти. Всеки е длъжен да реагира. Всеки лидер (в света, б.р.) Не се надявайте, че ще се забрави. Че ще мине време. Ние нищо няма да забравим. Ние нямаме намерение да прощаваме на убийците. Всеки ще си носи отговорността“, заяви президент Володимир Зеленски по повод обезглавяването на украински военопленник от руски войници.

Заснетото на видео зверство бе публикувано в мрежата от самите убийци и потресе света за пореден път. Даже много руснаци реагираха негативно в телеграм каналите си, давайки си сметка, че това не само няма да уплаши украинците, а ще ги вбеси и сплоти още повече.

На видеото, което няма да пуснем по етични съображения, се виждат военни с бели ленти на ръкавите, които обезглавяват мъж с украинска униформа. Човекът крещи от болка на земята, друг го убива с нож, а през това време се чуват ужасяващи реплики: „В Киев ще им я пратим“ (…) „Работим, братя, работим“ (…) „Режи“ (…) „Чупи гръбнака“ (…) „Ти какво, никога ли не си рязал глава?“. Убийците от видеото са с маски.

Кога, къде и от кого е сниман ужасният клип, не е ясно засега. БиБиСи отбелязва, че наоколо се виждат зелени листа, затова не е изключено да е заснет и миналата година.

Шефът на президентския офис Андрий Ермак написа в интернет: „За всичко ще има отговор и отговорност“.

Службата за безопасност на Украйна (СБУ) започна разследване. „Ние ще намерим тези изверги. Където и да са – на този свят или изпод земята“, обеща началникът на СБУ Василий Малюк.

„В света на фейковете, в който живеем, трябва да се провери достоверността на това видео“, усъмни се прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

Доста по-откровен и циничен от него беше известният Алексей Милчаков, командир на боен отряд от руски неонацисти, воюващи в Донбас. „Ще се учудите колко такива видеа ще започнат да изплуват постепенно“, написа той в телеграм канала на групировката „Русич“. Съобщението е съпроводено от весело емоджи.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук