Едва 40 процента от плодовете и зеленчуците, които се продават у нас, са произведени в страната, съобщи министърът на земеделието Кирил Вътев след проведения днес Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство. Целта на агроведомството и на бранша е за следващата година съотношението между внос и българско производство да стане поне 50 на сто.
След като въведе различен принцип на среща с браншовите организации – не по отделни производства, а по цялата агрохранителна верига, и днес за пореден път на министъра на земеделието Кирил Вътев се наложи да изяснява принципът, на който са поканени участниците, и да отговаря на съмнения, че има приоритизиране на едни организации за сметка на други.
В крайна сметка участниците в консултативния съвет са се обеднили около крайната цел – да се търсят механизми, чрез които плодовете и зеленчуците българско производство да заемат по–сериозен пазарен дял у нас. Първата стъпка е за една година делът на произведените в България плодове и зеленчуци да нарасне поне до 50 на сто.
В отговор на въпрос дали държавата е склонна да обмисли протекция над родните производители, като наложи забрана за внос от трети страни в активния сезон, за да се реализира българското производство, каквито модели има по света, министър Вътев каза, че за това би могло да се помисли, но не е сигурно, че родната продукция е достатъчна, за да задоволи нуждите на пазара.
Ето защо една от първите стъпки които ще предприеме агроведомството е да направи прецизен пазарен анализ на ситуацията в сектор плодове и зеленчуци, съобщава БНР.
Още икономически новини – четете тук