Корнелия Нинова
на снимката: Корнелия Нинова - председател на БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира днешното постановление на Министерския съвет, с което веригите магазини се задължават да продават и стоки на местни производители.

В социалните мрежи Нинова разкритикува начинът, по който е въведена мярката:

„Търговските вериги победиха правителството. Шумно рекламираните мерки за защита на родното стигнаха само до: предоставяне на площи във веригите за продажба на български регионални продукти. Толкоз. Няма проценти за български стоки, няма отстъпки, няма облекчения за такси, реклами и т.н. Колко му е търговецът да задели два щанда и какво от това?“, пише Корнелия Нинова. „Казвам със съжаление: това е имитация на защита на българския национален интерес. И отново предлагам да приемем закона, внесен от нас още през 2017 г., ако наистина сме загрижени за българското“, коментира лидерът на БСП.

Днес правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им.

В магазините трябва да бъде заделено достатъчно място и да бъде ясно обозначено, че продуктите са от регионален характер.

На тези места трябва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна в реда на доставките в обектите.

Целта е да бъде дадена възможност за предлагане на регионална продукция, както да подкрепи малките и местни български производители и да запази поминъка им. В постановлението е уточнено, че регионални производители са тези, които осъществяват дейността си на територията на областта, на която е търговския обект или на граничеща с нея област.

Първоначалният вариант на постановлението предполагаше 50% от щандовете в големите супермаркети да бъдат отделени за родното производство, което да идва от не повече от 200 км от областния град, в който е търговският обект.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!