Елвис Пресли
на снимката: Елвис Пресли

13 април е световният ден на Рок енд Рол музиката. Когато потърсите кои са най-известните песни от този жанр, неминуемо ще ви се покажат стотици резултати с името на Краля Елвис Пресли. Ето няколко забавни и малко известни факта за него:

№1 Прочутата му черна коса

Елвис Пресли има много отличителни черти, но една от тях е прическата му. Истинският цвят на косата му обаче бил кафяв, а не черен, както я познаваме всички ние.

№2 Първата му китара

11-годишният Елвис искал пушка, но майка му го убедила да си вземе китара вместо това.

№3 Първата му публична изява

Когато бил на 12 години местното радио му предоставило възможност да изпее песен на живо в ефир. Само, че той бил толкова срамежлив, че не успял да се справи.

№4 Първият му запис

Първият му запис струвал 4 долара, които майка му му дала.

№5 Пробивът му

Пробивът му дошъл с песента Heartbreak Hotel , инспирирана от новина в местния вестник за самоубийство.

№6 Концертите му

Елвис Пресли имал само 5 концерта извън САЩ, всичките в Канада. Много смятат, че причината да не е обиколил света е, че дългогодишният му мениджър Колонел Том Паркър бил нелегален имигрант, който се страхувал, че ще бъде депортиран, ако кандидатства за американски паспорт.

№7 Елвис като войник

През декември 1957г. Елвис бил мобилизиран в армията, печелейки по 78 долара на месец. По време на 2-годишнишната си служба той загубил 400 000 долара заради невъзможността си да изнася концерти.

№8 Семейството му

Докато служил в Германия, 24-годишният Елвис се запознал с бъдещата си жена – 14-годишната Присила. Двамата се оженили 8 години по-късно. Те имат една дъщеря – Лиса Мари Пресли, която се родила през 1968г. По-късно Лиса Мари се омъжила за Майкъл Джексън и за актьора (който бил луд фен на Елвис) Никалъс Кейдж.

№9 Роднински връзки

Имал далечни роднински връзки с двама американски президенти – Ейбрахам Линкълн и Джими Картър.

№10 Песните му

Елвис Пресли записал повече от 600 песни, но не си е написал нито една сам.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук