Седемте чудеса на света

Херодот бил първият, който създал списък със седемте чудеса на света (или поне на света, познат по онова време на древните гърци). Но за съжаление неговите писания били загубени. Онези седем чудеса, които всички познаваме, са описани в поема Антипатър от Сидон през 140 г. пр. Хр., макар че по-късните списъци включват римски и християнски обекти. Ето ги и тях:

№1 Родоски колос

Огромната бронзова статуя на бога на слънцето Хелиос била построена през 290г. пр. Хр. на гръцкия остров Родос. Издигала се на височина от около 35 метра и била една от най-високите статуи в древността. Монументът просъществувал само 56 години преди силно земетресение да го разруши.

Макар да изобразявала мъж, статуята имала по-скоро женски черти и много наподобявала на Статуята на свободата.

№2 Великата пирамида на Гиза

Гробницата била построена през 2560г. пр. Хр. от фараона Хеопс. Това е най-старата и най-голямата пирамида, създавана някога в Египет. В продължение на 4000 години тя държала рекорда за най-високото съоръжение в света (до построяването на Катедралата Линкълн през 1311г. )

№3 Мавзолеят в Халикарнас

Мавзолеят в Халикарнас била огромна антична гробница на цар Мавзол, владетел на Кария. Думата „мавзолей“ произлиза от името на цар Мавзол и днес се използва за всяка голяма гробница, в която живите почитат балсамираното тяло на погребания.

Построен е през 353 – 351 г.пр.н.е. от съпругата му Артемизия, която е и негова сестра. Представлява солиден храм, заобиколен от 36 колони в йонийски стил. Халикарнас е най-големият град на Кария и е на територията на днешен Бодрум, (Турция). Мавзолеят бил висок 45 метра. Бил е богато украсен с релефи и скулптури, дело на четирима прочути гръцки майстори – Скопас, Леохар, Тимотей и Бриаксис. В Британския музей са изложени много фрагменти, като за две от статуите се предполага, че са на Мавзол и Артемизия.

№4 Александрийски фар

Александрийският фар е едно от седемте чудеса на античния свят. Построен е около 280 г. пр. Хр. на остров Фарос, близо до град Александрия в Египет. Светлината, която е излъчвал, идвала от голям огън, и отразявана чрез огледала, се виждала на 50 км. навътре в морето. При земетресение през 1375 г. фарът бил разрушен. От останките му в края на 15 век султан Кайт бей издига крепост, която е там и до днес.

№5 Храмът на Артемида

Храмът на Артемида в Ефес е най-големият храм през древността. Сградата явно е била впечатляваща. Филон Византийски пише – „Виждал съм Висящите градини на Вавилон, статуята на Зевс Олимпийски, Родоския колос, Пирамидите и храмът на Мавзол, но когато видях Храмът в Ефес да се извисява в облаците, всички други неща избледняха“. Първият храм на богинята Артемида вероятно бил построен около 800 пр.н.е. на калния терен близо до реката в Ефес. Ефеската Артемида, понякога наричана и Диана, била богиня на плодородието и често била изобразявана с няколко гърди – символ на плодовитостта. В този най-ранен храм имало свещен камък, вероятно метеорит, който според религиозни предания „паднал от Юпитер“.

чудеса

През следващите столетия храмът бил разрушаван и построяван наново няколко пъти. През 600 пр.н.е. град Ефес станал главно търговско пристанище и архитектът Херсифрон от Кносос бил ангажиран да построи голям нов храм през 580 пр.н.е.. Херсифрон конструирал сграда с основа от 111,7 метра на 57,3 метра, като покривът от кедрово дърво се крепи върху 106 мраморни колони с височина 19 метра.

№6 Висящи градини на Семирамида

Висящите градини на Семирамида до ден днешен не са открити. Вероятно са били построени във Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак.

Повечето сведения сочат, че са построени около 575 пр. Хр. от цар Навуходоносор II, който управлявал града 43 години, започвайки от 605 пр. Хр. Друга теория гласи, че са построени от асирийската царица Семирамида, по време на петгодишното ѝ управление (810 пр. Хр.) Представляват терасирани и изкуствено напоявани градини. Според легендата, Навуходоносор ги построил, за да не тъгува по дома си и неговата съпруга – персийската принцеса Амитис, която била родом от планините.

чудеса

Няма сведения къде точно са били разположени. Откритите след археологически разкопки находки в Ниневия, град в северен Ирак, таблети, изобразяващи палми по покривите на отделни къщи, карат специалистите да проучват възможността градините да са били разположени във град Вавилон, използван като събирателно за повечето селища на Изток.

№7 Статуя на Зевс Олимпийски

Статуята на Зевс Олимпийски, изваяна от прочутия древногръцки скулптор Фидий, е сред старите 7 чудеса на света. Олимпия била важен религиозен център на Древна Гърция. Именно там Зевс победил кръвожадния Кронос. През V в. пр.н.е. гражданите на Олимпия решили да построят храм на Зевс. Той бил 64 метра на дължина и 28 на ширина. Височината на вътрешното помещение била 20 метра.

Статуята на Зевс, създадена около 435 г.пр.н.е., била поставена в дъното на храма. Според изворите била висока около 12 метра и създавала впечатлението, че ако Богът стане, ще разруши тавана. Била изработена от дърво, което било покрито с нежно-розова слонова кост, а дрехите на Зевс били от златни листи. В дясната си ръка държал златна статуя висока около 5 метра на богинята на победата Нике, а в лявата си – скиптър.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук