Древен Египет е обвит в мистерия, която и до днес археолозите не могат да разгадаят. А това е причината да има десетки митове за древните египтяни. В този списък ще видите най-често срещаните погрешни схващания за Древен Египет:

№1 Клеопатра била красива

Клеопатра VII, последният фараон на Древен Египет, е пресъздавана в модерната култура като изключително красива жена. Тази идея е лансирана от всички – от Шекспир до филмовите режисьори в дневно време. На откритите римски монети обаче се вижда, че Клеопатра има изключително груби мъжки черти – голям нос, стърчаща брадичка, тънки устни – неща, които не се считат за особено привлекателни днес. Съвременните археолози обаче смятат, че Клеопатра била изключително умна и харизматична, с което компенсирала грозните си физически черти.

Клеопатра
Едно от предположенията за външния вид на Клеопатра

№2 Смъртта е издигната в култ

Когато четете за Древен Египет, със сигурност сте срещнали информация за пирамидите, мумиите и боговете на отвъдното. Затова е лесно да си направите заключението, че смъртта е била на почит в Египет по онова време. Но всъщност това е много далеч от истината. Целият този труд, който египтяните хвърляли за погребенията си, всъщност бил начин да прославят живота. На много от илюстрациите, красящи вътрешността на гробниците, са изобразени празниците на земеделието, лова и риболова. Освен това, скъпите украшения, с които са погребвани египтяните, били начин да помогнат на покойника да достигне до отвъдното и да там той да продължи живота си без финансови затруднения. Мумифицирането пък е начин да се поддържа трупа на човека по-дълго време „цял”, както е бил приживе. Тоест, египтяните са били обсебени от живота, а не от смъртта.

мумии

№3 Извънземни

Много хора смятат, че египтяните са били в контакт с извънземните. Те твърдят, че пирамидите са свръхчовешки постижения и че някои стенописи всъщност изобразяват извънземни. Това просто е обидно за наследството на древните египтяни. Докато Голямата пирамида в Гиза е математически поразителна, нейното изграждане не надхвърля възможностите на гениалните астрономи, учени и архитекти по онова време. Факт е, че близо 4 000 години Голямата пирамида е била най-високата постройка в света, но това не доказва, че е строена от извънземни. Напротив, означава, че нито една култура по света не е съперничила на египтяните при изграждането на паметници до 19 век.

Пирамидите

№4 Йероглифите

Прието е твърдението, че египтяните са „изобретили” йероглифите. Но истината вероятно е, че йероглифите са привнесени в Египет от азиатските нашественици. Друг мит, подхранван от образите на змии и други страшни картини, е, че йероглифите са били език на проклятия и магически заклинания. В действителност през повечето време йероглифите са били използвани за безобидни надписи или исторически изображения. Проклятия рядко се срещат в гробници и повечето от откритите са били безсилни: „Годините му ще бъдат намалени“, „Той няма да има наследник“. Повечето учени смятат, че йероглифите са илюстрации, а не фонетични звуци, съставляващи азбука.

№5 Роби са построили пирамидите

Идеята, че робите са построили пирамидите в Египет, се разпространява откакто гръцкият историк Херодот го съобщава през V в. Пр.н.е.

Пирамиди

Но това твърдение е опровергано с откриването на гробници в до Гиза, съдържащи останките на строителите на пирамидите. Да бъдеш погребан до божествените фараони би било най-голямата чест, която едва ли би могла да бъде предоставена на роб. До пирамидите са открити и много кости на едър рогат добитък, което показва, че говеждото, деликатес в Древен Египет, е използвано за храна на строителите. Очевидно хората, построили пирамидите са били висококвалифицирани египетски занаятчии, а не роби, както Холивуд или може би Библията кара хората да мислят.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!