Египет мумии

Кайро подготвя историческо шествие на 22 мумии и фараони. Очаква се тълпи египтяни да изпълнят улиците на столицата, за да се насладят на мумиите на древните владетели на страната, съобщи Би Би Си.

Вадят саркофазите от музея

В пищния спектакъл ще участват 22 мумии – 18 фараони и четири царици. Те ще бъдат транспортирани от Египетския музей до новото им място за вечна почивка на 5 километра.

При строги мерки за сигурност, които отговарят на тяхната кралска кръв и статут на национално богатство,саркофазите ще бъдат преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация в така наречения Златен парад на фараоните.

Показват ги според епохите им на управление

Те ще бъдат транспортирани по хронологичния ред на тяхното управление – от владетеля от 17-та династия, Сегененре Таа II, до Рамзес IX, който царува през 12-ти век пр. Н. Е.

Рамзес II управлява 76 г.

Едно от „главните действащи лица” е Рамзес II, най-известният фараон на Новото царство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Теглят ги колесници с коне

Всяка от мумиите ще бъде транспортирана с украсено превозно средство, оборудвано със специални амортисьори и заобиколено от автоколона, в която ще има и реплики на теглени от коне бойни колесници.

Мумиите са накиснати преди това в азот

Доколкото древните техники на мумифициране първоначално са запазвали фараоните, за преместването им в новия музей 22-те мумии са били поставени в специални контейнери, пълни с азот, за да бъдат предпазени от външните условия.

Пренареждат павета заради церемониалното шествие

Паветата по пътищата по маршрута също са пренаредени, за да бъде пътуването гладко.

„Министерството на туризма и антиките направи всичко възможно, за да се увери, че мумиите са стабилизирани, консервирани и опаковани в контролирана среда“,

каза Салима Икрам, професор по египтология в Американския университет в Кайро.

Мумиите са открити през 1881 и 1898 г. в два тайника в руините на Тива, древната столица на Египет – днешния Луксор в Горния Египет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук