годината на Марс

Нов поглед върху марсиански метеорит на 4 милиарда години разкри органични съединения, съдържащи азот – първите истински доказателства за фиксирани азотни молекули на Червената планета. За откритието разказва „Сайънс Алерт“.

Азотът е от съществено значение за всички известни форми на живот и макар в момента да няма доказателства, които да подсказват, че той е част от някаква биологична единица, това оставя отворена възможността Марс да е бил мокра и богата на органични материи планета, дори „синя планета“ – идеалното място за създаване на живот.

„В началото на историята на Слънчевата система Марс вероятно е бил обсипан със значителни количества органична материя, например от богати на въглерод метеорити, комети и прахови частици“, обяснява химикът Ацуко Кобаяши от Токийския технологичен институт.

Трудно е да се каже как може да са възникнали тези органични вещества, съдържащи азот, но независимо от обяснението, резултатите предполагат, че Марс може би някога е бил по-подобен на Земята и гостоприемен за живот, отколкото сега – и някога вероятно е имал свой собствен азотен цикъл.

Въпросният метеорит се е откъснал от Марс преди приблизително 16 милиона години. Наречен ALH84001, той е намерен в Антарктика от Алън Хилс през 1984 г. и вече е станал доста известен в света на науката. Той съдържа карбонатни оранжеви материали, които изглежда са дошли от някаква солена течност на Марс преди около 4 милиарда години.

Марсианските метеорити са едни от най-добрите улики, които имаме за историята на Червената планета, но откакто тези скали са кацнали на Земята, е трудно да се каже колко от тях са наистина „марсиански“.

Наземното замърсяване е било сериозен проблем в миналото, но сега, използвайки нови техники и най-съвременни технологии, изследователите са уверени, че откритите органични вещества, съдържащи азот, са „най-вероятно с марсиански произход“.

Метеорити като ALH84001 биха могли да дадат алтернатива, позволявайки на учените да изследват по-нататък историята на тази планета и нейния потенциал да поддържа живот, без всъщност да се налага да ходят там.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук