Археолозите са разкрили древни гробници
Археолозите са разкрили древни гробници. Снимка е илюстративна

Впечатляващи гробници от времето на Древен Египет откриха археолози в некропола Сакара край Кайро. Сред тях е мумия на 4300 г. Тя била поставена в саркофаг, запечатан с хоросан. При отварянето му се видяло, че е покрита със златни листа. Според археолог, участвал в експедицията, може да се окаже, че това е най-старата и запазена мумия, намирана досега, съобщи в. „Ал Ахрам“.

Саркофагът с мумията е открит на дъното на 15-метрова шахта. Надписите на похлупака разкриват, че собственикът му се е казвал Хекашепес.

„Най-голямата гробница, открита при проучванията, принадлежи на високопоставен сановник и жрец в религиозния комплекс на пирамидата на Унас – последният владетел от Петата династия. По стените й са изрисувани сцени от всекидневния живот“, разказва знаменитият египтолог Захи Хауас, който ръководи екипа.

Втората по големина гробница е на човек на име Мери, чиито титли са пазител на тайни и помощник на върховния управител на двореца. Сред находките е и по-малка гробница на жрец, в която са намерени девет красиви статуи. Отделно от тях експедицията се е попаднала на статуите на мъж и жена заедно с дъщеря им.

В 10-метрова шахта експедицията е открила дървени и каменни статуи и още един саркофаг, съдържащ мумия. Намерени са и множество амулети, каменни съдове, предмети от всекидневния живот, съобщава БТА.

Още актуални интервюта – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук