F-16
На снимката: изтребител F-16

За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове е само началото. След като американските „Ейбрамс“ и германските „Леопард“ вече са насочени към фронтовата линия след месеци на пререкания между западните съюзници, Киев насочва вниманието си към това, което смятат за логична следваща стъпка в усилията им да отблъснат руските нашественици – доставките на модерни изтребители, пише „Politico“. 

Разговори с повече от половин дузина западни военни служители и дипломати, проведени от изданието, потвърждават, че вътрешният дебат за снабдяването на Украйна с изтребители вече е в ход, като за това настояват украински официални лица с подкрепата на балтийските държави.

„Следващата естествена стъпка биха били изтребители“, казва дипломат от северноевропейска държава, пише „Politico“.

Дебатът вероятно ще се окаже дори по-оспорван от спора за доставката на танкове. В Европа множество официални лица и дипломати заявиха, че техните правителства вече не смятат идеята за неосъществима, но че опасенията от ескалация остават големи.

Вашингтон е казал на Киев, че доставката на самолети е „за момента забранена“, каза цитираният по-горе дипломат, но добави: „Там има червена линия – но миналото лято имахме червена линия за HIMARS и тя се премести. След това тя беше за бойните танкове, като и тази червена линия се премести“.

Втори високопоставен пратеник от европейска сила също подчерта скоростта, с която се увеличават доставките на западно оръжие. „Изтребителите са напълно немислими днес“, каза той, „но може би ще проведем тази дискусия след две, три седмици“.

Министрите на отбраната от съюзниците на Украйна трябва да проведат следваща среща на върха следващия месец във военната база на САЩ в Рамщайн, Югозападна Германия, където се очаква авиацията и въздушната поддръжка да бъдат основен акцент.

Миналата седмица нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви пред парламента на Нидерландия, че кабинетът му ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16, ако Киев ги поиска. „Ние сме отворени, няма табута“, каза той.

Това последва коментарите от миналия месец на словашкия министър на външните работи Ростислав Качер, който заяви пред Интерфакс-Украйна, че правителството му е „готово“ да предаде на Киев изтребители МиГ-29 от съветската епоха и разговаря с партньорите от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски за това как да стане това.

Други високопоставени политици са значително по-малко ентусиазирани. Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността за доставка на изтребители в сряда, като се позова на необходимостта да се предотврати по-нататъшна военна ескалация.

„Няма да има доставки на изтребители за Украйна“, заяви той. „Това беше изяснено много рано, включително от президента на САЩ“. Шолц обаче беше категоричен и за доставката на танкове, преди Германия вчера да потвърди, че изпраща танкове е Украйна.

Някои официални лица смятат, че дискусията в Рамщайн следващия месец ще бъде насочена по-скоро към изработване на план за действие в извънредни ситуации, в случай че в бъдеще се наложи спешно да се закупят изтребители, отколкото към постигане на споразумение за краткосрочни доставки, пише „Politico“.

Всичко за войната в Украйна – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук