Война в Украйна

Украинската армия започна мащабна кампания за набиране на доброволци за армията. Това става след подписването на президентския указ за мобилизацията.

Кампанията за мобилизация става на фона на очакването да пристигне крайно необходимата военна и финансова помощ от Съединените щати.

Започна и рекламна кампания на украинската армия, която цели набирането  нови попълнения. Според билболрдове в страната се търсят от IT-специалисти до инженери и готвачи.

Обещанието е за добро заплащане – от 500 до 3000 долара месечно и правото наборниците сами да изберат към коя армейска част да се присъединят.

Не се разкрива точният брой на доброволците, които се търсят. През март началникът на армията заяви, че е възможно да бъдат мобилизирани до 500 хиляди души.

Президентът Зеленски призна, че има остра нужда от свежи сили на фронта.

„Най-голямото предизвикателство за нас е доверието. За съжаление ситуацията в момента е такава. В началото на войната имаше опашки от желаещи да влязат в армията. Сега няма опашки. В даден момент доверието се загуби и нашата задача е да си го върнем“, заяви Олексий Бежевец, съветник по мобилизацията към министерството на отбраната, показва репортаж на БНТ.

В началото на април Зеленски подписа указа за новия закон, който променя правилата за мобилизация.

Мъжете на възраст между 18 и 60 години вече ще са длъжни да обновяват редовно данните си – за постоянен адрес и контакти, както и да носят със себе си документ за военна регистрация.

Въвеждат се и нови наказания при избягване на военна служба. На мобилизация подлежат мъжете на възраст между 25 и 60 години.

Над 10 хиляди души вече са подали документите си.

В Киев са в очакване и на окончателното одобрение на гласуваната в събота от Камарата на представителите военна помощ на стойност 61 млрд. долара.

В телефонен разговор Джо Байдън е уверил Володимир Зеленски, че първите доставки на оръжия и муниции, включително на ракети с далечен обсег АТАКАМС, ще бъдат направени скоро.

Днес или утре доминираният от демократите Сенат трябва да гласува законопроекта.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук