България еврозона

Европейската комисия предлага ЕС да определи таван от 100 долара на барел за първокласни руски петролни продукти като дизелово гориво и 45 долара на барел за продукти с по-ниска цена като мазут, съобщиха представители на Европейския съюз в четвъртък, предаде „Ройтерс“.

Предложението беше изпратено в четвъртък до правителствата на страните от ЕС, чиито представители ще го обсъдят на среща в петък следобед, с цел постигане на споразумение преди влизането в сила на ценовия таван за вносните руски петролни продукти на 5 февруари, в съответствие със споразумението на страните от Г-7.

Ограничението на цените на руските петролни продукти следва ограничението от 60 долара за барел, наложено на руския суров петрол на 5 декември, тъй като страните от Г-7 и 27-те държави от ЕС като цяло се стремят да ограничат приходите на Русия от износа на петрол, без да нарушават световните доставки.

Ценовите ограничения, наложени от Г-7 – САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Италия, Франция и Германия – и ЕС, имат за цел да ограничат възможностите на Москва да финансира войната си в Украйна.

И двата ценови тавана действат, като забраняват на западните застрахователни и корабни компании да застраховат или превозват товари с руски суров петрол и петролни продукти, освен ако те не са закупени на или под определения ценови таван, обяснява агенцията.

Ограничението от 60 долара за барел суров петрол сега подлежи на преразглеждане, тъй като пазарната цена е малко под ограничението.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук