Илва Йохансон, граница

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предаде австрийската агенция АПА.

По време на визитата си Нехамер бе категоричен, че

Австрия ще подкрепи пред ЕК България

за нужните 2 млрд.евро за подсилване охраната на границата. Така и стана. Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Австрия за отпускането на европейски средства.

„В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон. Това изказване тя е направила преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на страните членки н Европейския съюз, провеждаща се в Стокхолм.

Астрийската агенция допълва, че според министър Карнер по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“.

Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският министър вътрешен министър.

„Мисля, че много страни ще

имат интерес границата да стане

по-добре охранявана“, е заявил министърът, визирайки българо-турската граница. За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия „в различни аспекти“, например за технически съоръжения, но и по въпроса „отнасящ се за оградите“.

Австрийското радио и телевизия ОРФ цитира и изявление на Карнер, направено преди днешната среща с колегите му от Европейския съюз.

„В Австрия

натиснахме спирачката на бежанците

сега се нуждаем от мерки в Европа, с които да се борим срещу злоупотребите с този статут“, е заявил той, визирайки бежанския статут.

Карнер отново е поставил въпроса за разработване на пилотен европейски проект – така наречената „Директива за отказ“. Тя ще помогне всички, които идват незаконно в Европа по икономически причини, да бъдат връщани още на външните граници на ЕС.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук