Румен Радев украйна
Миролюбецът Румен Радев Снимка: БТА

Политическата трагедия, която се разиграва в България от месеци, се разгръща още повече. След като третият и последен опит за съставяне на кабинет отново се провали, както се очакваше, българите отново ще бъдат призовани да отидат до урните през април. Но при сегашното положение, всички участници биха могли да си спестят усилията. 

Петите избори (!) в рамките на две години, едва ли ще бъдат очакваното решение, камо ли ще доведат до създаване на жизнеспособно правителство. Вместо това по-нататъшното раздробяване на парламента заплашва с добри шансове за националистическите партии да увеличат своя дял от гласовете. Това е съпроводено с нарастващо разочарование от политиката и загуба на доверие в партиите, които се оказват неспособни да изпълнят отговорността си пред суверена.

На последните избори през октомври миналата година избирателната активност беше малко под 40%, което означава, че все още има какво да се подобри. Но постоянната блокада, в която се намира страната от ЕС, има и други неприятни последици. При тези обстоятелства планираното въвеждане на еврото през 2024 г. вероятно засега ще остане само неосъществена мечта. Същото се отнася и за присъединяването на България към Шенгенското пространство, на което Австрия например наложи вето.

Има и друг аспект, който може да причини на Брюксел главоболия в бъдеще: В течение на кризата президентът Румен Радев, който в момента назначава отново кабинет от експерти, бавно, но сигурно разширява властта си. Това е човекът, който се е ангажирал с борбата с корупцията. Колко добре работи това може да се види в последния доклад на Съвета на Европа, който даде унищожителни показания на балканската държава в тази област.

Нещо повече, Радев открито гледа към Москва. Въпреки че осъди агресивната война на Кремъл срещу Украйна, той същевременно се обяви против санкциите срещу Русия и доставките на оръжие за Украйна. Предвид войната, чийто край засега не се вижда и която изисква повече от всякога единство в ЕС, това никак не е добра перспектива. 2023 г. – особено за България – вероятно няма да е добра.

Текстът е публикуван в „Тагесцайтунг“, негов автор е Барбара Йортел. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук