Египет мумии

През последната година археолозите в Египет се натъкнаха на грандиозни находки. Но дали ще има кой да ги види? CNN търси отговор на въпроса ще се върнат ли туристите в арабската страна, въпреки пандемията.

Една необикновена година за археологията

Саккара е прашен некропол на юг от Кайро, който се превърна в символ на борбата Египет да се справи със спада на туристите.

Египет мумии

Това беше необикновена година за археологически открития в обекта на ЮНЕСКО за световно наследство, където при отделни експедиции бяха открили множество саркофази и артефакти, включително обелиск и уникална, украсена със скъпоценни камъни статуя на бог Нефертум.

Това  стана след повторното отваряне на 4700-годишната стъпаловидна пирамида през март след 14-годишна реставрация на стойност  6,6 милиона долара.

В началото на октомври бяха открити 59 саркофага на около 2500 години. Чудесно запазени с оригиналните си цветове и йероглифи. На представянето им бяха поканени и десетки чуждестранни посланици,като целта беше находките да предизвикат още по-голям интерес от страна на туристите.

Туризмът в Египет

Туризмът в Египет нараства през последните години, според Кевин Греъм, отговарящ за страната в изследователската и консултантска компания Oxford Business Group (OBG).

„В началото на 2020 г. се очакваше, че тази тенденция на растеж ще продължи“, казва той пред CNN.

Тогава дойде пандемията. Международните полети бяха преустановени през март заедно със затварянето на археологически обекти и музеи. Търговските полети се възобновиха едва през юли.

Пирамиди Гиза

OBG изчислява, че туризмът е допринесъл над 9% от БВП на Египет през 2019 г. и докато вътрешният туризъм продължава до известна степен, добавя Греъм, международният туризъм рязко се срина.

Международният валутен фонд  понижи прогнозата си за разходите за туризъм в Египет през тази финансова година от 17,8 млрд. долара на 2,7 млрд. долара.

До момента в Египет са регистирани над 107 000 случаи на коронавирус и над 6 200 починали.

Докато пандемията шуми, туристическият сектор се прегрупира. През юли се отвориха множество забележителности, включително пирамидите в Гиза, заедно с хотели, с издадени от правителството сертификати за безопасност.

Египет коронавирус

През септември отново бяха отворени още археологически обекти и египетското правителство обяви допълнителни мерки за подпомагане на сектора, включително удължаване на освобождаването от такси за визи за туристически дестинации като Луксор, Асуан, Червено море и Южен Синай до април 2021 г. и забавяне на изплащането на сметки за комунални услуги и дългове за фирми, свързани с туризма.

Пред CNN Амр Карим, генерален мениджър на Travco Travel, един от най-големите туристически оператори в Египет, казва, че след „драстичен спад“ през последните три месеца се наблюдава „постепенно увеличаване на туристите по плажовете“, като резервации идват от цяла Европа.

Понастоящем посетителите в Египет трябва да представят отрицателен PCR тест при пристигане, направен не повече от 72 часа преди  полета им, въпреки че пристигащите на някои летища по крайбрежието имат право да вземат PCR тест за $ 30, след което карантина, докато получат резултати.

Хотелските стаи, обществени пространства и превозни средства се дезинфекцират, а персоналът носи маски за лице. Спазва се и социално дистанциране. Карим отбелязва, че делът на възрастните пътници намалява, докато има ръст на пътниците под 50 години и че туристите като цяло прекарват пхочивката си в рамките на хотела.

Той очаква „бум“ в туризма към древни обекти до третото тримесечие на 2021 година.

Тогава се очаква да бъде открит и огромният нов музей в Кайро. Той е разположен на  близо половин милион квадратни метра, а изграждането му струва над 1 милиард долара. Намира се е близо до Пирамиди в Гиза. Съкровищата вътре ще включват 20-метрова гранитна статуя на Рамзес Велики, която тежи 83 тона, както и над 5000 артефакта от погребалната камера на цар Тутанкамон.Но ако пандемията продължи, няма гаранция, че туристите ще бъдат там, за да видят новия музей.

Още през август МВФ прогнозира, че туризмът ще се върне на нивата отпреди кризата в Египет до втората половина на 2022 г.

Египет туризъм

„Трудно е да се правят някакви прогнози в статуквото. Всичко зависи от медицинските разкрития и ваксини в ход за борба с пандемията Covid-19 … Надяваме се на най-доброто, казва Амр Карим.

Един от най-известните археолози, който е и бивш министър Захи Хауас е оптимист, че 2021 г. ще бъде по-добра от 2020 г.

„Наистина мисля, че Египет е по-безопасен от другите страни“, казва той. „Нуждаем се от туристите обратно“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук