Женева
снимка: Wikipedia

Женева е едно много богато място. Градът е дом на голям частен банков сектор, там се помещава и ООН. В града се намират още аукционните къщи Sotheby’s и Christie’s, които редовно продават много скъпи произведения на изкуството.

Този месец бе съобщено, че в града се въвежда най-голямата минимална работна заплата в света, в резултат на референдум, проведен в края на септември.

Новата ставка за изработен час става 23 швейцарски франка или 22 евро. Това означава, че минималната работна заплата на месец става 3 745 евро (4000 швейцарски франка).

Защо е необходимо това?

Швейцарците може и да са богата нация, но в страната има 600 000 (от 8,5 млн. население) нископлатени работници, заети най-вече в хотелиерския и ресторантьорския бранш – сервитьори, чистачи, фризьори – които едва свързват двата края.

Когато в Швейцария бе обявен локдаун през март, се появиха стотици снимки на огромните опашки от хора, които чакат пред хранителните банки в Женева.

Хората чакаха, за да получат безплатна храна, тъй като много от тях не можеха да си позволят да си купят.

Хранителните банки съществуваха и преди пандемията и все още ги има, въпреки че локдаунът отдавна беше отменен. На опашките пред хранителните банки се виждат повече жени, голяма част от които отглеждат деца сами.

Много или малко са 4 000 франка?

На пръв поглед сумата е внушителна, но всъщност не е чак толкова много.

Наемът на една стая е около 1 000 франка на месец или около 936 евро. „Ако може да оцелеете с 500 франка (468 евро) за храна на месец, значи сте добър мениджър на парите си. Здравната осигуровка е 550 франка на месец (515 евро). Ако сте семейство с две деца, едва ще оцелеете“, разказват пред Би Би Си от благотворителната организация Colis du Coeur.

Новата минимална заплата ще помогне на много хора, които са на ръба на оцеляването.

Кой ще плаща?

Бизнесите, които досега са плащали по 23 франка на час на служителите си, сега ще трябва да развържат кесията. Това обаче може сериозно да затрудни работодателите, които вече са изправени пред последствията от коронавирусната пандемия. Собствениците на ресторанти вече се обявиха против увеличаването на заплатите, защото смятат, че няма да могат да плащат повече на своите служители.

Увеличението на минималната работна заплата бе обект на гласуване на референдум и бе подкрепено от 58% от хората.

Швейцарската система на пряка демокрация позволява хората да имат последната дума във взимането на важни решения, каквото е и увеличаването на минималното възнаграждение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук