През последните месеци сякаш не може да боледуваме от нищо друго, освен от коронавируса. В момента, в който усетим, че гърлото ни стяга, всички панически се втурваме към лабораториите, за да си правим тестове за COVID-19. Факт е, че ситуацията не само в България, но и в целия свят, се усложни драстично през последните седмици. Факт е освен това, че традиционно през есента и зимата има много грипни вируси, чиито симптоми можем да сбъркаме лесно с коронавируса.

Течащият нос и сърбящите очи не означават автоматично, че имате COVID-19. Въпреки това, ако кашляте, имате температура и сте отпаднали, може да сте заразени с коронавирус, но може и да е грип. Изобщо в цялото море от информация, в комбинация с паниката, как можем да разграничим едното от другото.

Важно е да се знае, че обикновената настинка рядко причинява задух.

COVID-19 много точно имитира симптомите на грипа, но при второто задухът не е толкова обострен.

При коронавирусът задухът се появява 5 до 10 дни след първия признак на треска.

Кихането не е симптом

Течащият нос, болките в лицето, сърбящите очи са чести симптоми на алергиите или на обикновената настинка. Но не са типични за коронавируса.

Най-често срещаните симптоми на COVID-19 са треска, умора и суха кашлица, според СЗО. При някои хора се наблюдават ставни болки, запушване в носа, хрема, възпалено гърло, диария.

При 1 000 заразени COVID-19 едва при 20 пациенти има запушване на носа.

Симптомите при коронавируса се проявяват между втория и 14-я ден след заразяването.

Ето кои са най-често срещаните симптоми на COVID-19:

 • Треска
 • Кашлица
 • Задъхване и трудно дишане
 • Умора
 • Болки в мускулите
 • Главоболие
 • Сухо гърло
 • Загуба на вкус и мирис
 • Хрема и запушен нос
 • Гадене и повръщане
 • диария

При някои хора симптоми изобщо не се проявяват, но те все още могат да разпространяват вируса, макар да не се чувстват болни.

Алергиите

COVID-19, подобно на грип или обикновена настинка, е остро заболяване, което означава, че хората се чувстват добре, докато симптомите започнат да се проявяват.

Алергиите, от друга страна, „обикновено са хронични, проявяват се със симптоми, изключени и включени в продължение на седмици, месеци или дори години“, д-р Дейвид М. Кътлър, лекар по семейна медицина в здравния център на Провиденс Сейнт Джон в Санта Моника, Калифорния.

„Алергиите не причиняват треска или болки в тялото“, каза Артър. „Като цяло, [няма] кашлица, освен ако нямате много секрет в носа.“

Алергиите също могат да причинят хрипове, особено при хора с астма.

Симптомите при алергиите обикновено се различават в зависимост от околната среда: влошават се при излагане на прах, прашец или животински пърхот, докато симптомите на настинка продължават да съществуват независимо от времето на деня, времето, местоположението или други фактори на околната среда.

Също така, както при COVID-19, настинките са по-склонни да имат генерализирани симптоми като треска, главоболие и болки в тялото, докато алергиите обикновено засягат само дихателните пътища.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!