мумии

50 мумии на повече от 2000 години, датиращи от времето на династията на Птоломеите, бяха открити в гробница в централната част на Египет.

Археологът Рами Рашми заяви пред АФП, че 12 деца и 6 животни са сред мумиите. Останалите са на възрастни мъже и жени. Останките са били открити на пода на гробницата в отворени глинени ковчези в района на областта Миня, на около 250 километра от Кайро. Мумиите са добре запазени.

Мумифицирането се асоциира с древен Египет, но въпреки това практиката продължава и по време на царството на Птоломеите, наследници на Александър Велики, управлявали от от 323 г. пр.н.е до 30 г. пр.н.е.

Гробницата в Миня е била открита по време на разкопки, започнали през февруари миналата година. Тя вероятно е била собственост на богато семейство, съобщава Министерството на антиките на Египет.

Двете гробници са били на около 9 метра под земята и имат повече от 6 стаи. Наличието на мумифицирани домашни животни, предимно кучета, показва колко важни са били те за мъртвите, коментират археолозите.

Открити са части от глинени съдове и папируси, които ще помогнат на учените да определят точния период, в който е изградена гробницата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук