Боил Банов, Елена Йончева
на снимката: министърът на културата Боил Банов и депутатът от БСП Елена Йончева

Депутатът от БСП Елена Йончева коментира в телевизионно интервю скандала с министъра на културата Боил Банов от тази седмица.

Според нея „аферата „Ало, Банов“ е моделът „Борисов“ – схемата, по която функционира цялата държава”.

Йончева добави:

„Това е варварско отношение към държавата – да не се върнат едни средства към държавния бюджет. Достоверността на записа трябва да бъде проверена от прокуратурата – аз съм го предоставила“, това каза Йончева.

Относно реакцията на министъра, депутатът от БСП каза:

„Това е културен и образован човек, добър режисьор. Когато един свестен човек попадне във висшата администрация, в това, което са изградили ГЕРБ – тази мафиотска структура, нормално е той да се промени“.

Според Елена Йончева в цялата тази информация, която е изнесена, в продължение на 17 минути, Банов обяснява как трябва да се намери период, да се преправят документи, така че да не се платят 700 хил. лева на строителя.

„Не става дума за няколко фрази, става дума за последователен разговор“, категорична е Йончева.

Тя показа становища на Агенцията за обществени поръчки от 8 декември 2015 г. и обясни, че в него се говори, че има два Акт 10.

„След една година има доклад на АДФИ – от 9.11.2016. Там виждаме, че актовете за 2015 г. не са два, а пет. Тоест, дописани са три акта за общо  33 дни – точно както дава указания г-н Банов“.

Елена Йончева поясни, че от БСП не са изнесли само звуков файл и разполагат с документи, които доказват достоверността на сигнала.

„Разкриването на случая „Ало, Банов“ е шанс за България. Всички трябва да станем гневни от това, което случва, а не просто да го наблюдаваме като поредната афера“, заключи Йончева.

Тя изнесе записа с министъра на културата в сряда. Той от своя страна отрече обвиненията и каза, че записът е манипулиран. Боил Банов заяви, че многократно е бил заплашван от служител на министерството, но на следващия ден смени тезата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!