Екип от немски и египетски археолози направиха огромно откритие – буквално и преносно. Части от масивна, 3000-годишна статуя, за която се смята, че изобразява легендарния фараон Рамзес II, беше изровен в един от най-бедните квартали на Кайро – Матерея, пише „Борд панда” (Bored panda).

Статуя, Рамзес II

Откритията разказват древната история за произхода на света и биха могли да отворят напълно нова глава за Египет.

Статуя, Рамзес II

Бюстът и главата на античната статуя са дълги 8 метра и са изработени от кварц. Горната част на по-малка статуя, изобразяваща фараон Сети II (внукът на Рамзес II) и парчетата от обелиск, върху който има йероглифи, също бяха открити.

Статуя, Рамзес II

Експертите вече започнаха възстановяването на артефактите. Те ще бъдат изложени в Големият египетски музей, който трябва да отвори врати през 2018г.

3000-year-old-statue-discovered-pharaoh-ramses-II-Cairo-11-1

Рамзес II е смятан за един от най-великите фараони, управлявал Египетската империя. Той вярвал, че светът е създаден в Хелиполис, днешният квартал Матерея. Последните разкрития могат да помогнат на туристическата индустрия в страната, която през последните 6 години претърпя съкрушителен удар, заради политическите вълнения и терористични атаки.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук