Няма опасност от спиране на еврофондовете заради сценария „Европа на две скорости”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова.

„Дебатът, който се води в момента е изключително важен от гледна точка на развитието на бъдещето на Европа. Също така аз бих казала, че е важен и от гледна точка на развитието на бъдещето на България. Тоест, ние трябва да проведем този дебат в широк формат и на национално ниво, и на европейско ниво, за да решим ние къде сме, какво ние искаме да правим, нашата визия за развитие каква е, по какъв начин искаме да изглеждаме след 20-30-50 години”, коментира вицепремиерът.

Според нея, „Европа на две скорости” не е вариант, който би дал правилната посока за развитие на ЕС.

Тя предупреди, че ако страната ни не участва в дебата, в който се решава бъдещото не Евросъюза, има опасност да останем в периферията.

„Но това е само опасност. Всъщност всичко зависи от нас, зависи от България, зависи от гражданите на България, зависи от институциите на България. Дори и в сценарий, в който Европа се развива на много скорости, ние можем да бъдем активни участници в процесите и задълбочаването на сътрудничеството в Европа”, смята Крумова.

Вицепремиерът смята, че на срещата в Рим на 25 март няма да има сериозен дебат, въпреки че декларация, каквато и да е тя, ще бъде приета.

„Дебатът тепърва започва. Дори и в самата Бяла книга са изложени още няколко документа, които предстои Европейската комисия да създаде и да обяви. Тези документи са свързани с различни аспекти на развитието на ЕС, социална политика, финансови измерения, външна сигурност, миграция и т. н.”, обясни Крумова.

Тя очаква едва в края на годината да стане ясно каква точно ще е визията на европейските лидери за Европа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук