Куантас

Австралийският авиопревозвач “Куантас” ще съкрати 6 000 работни места като част от плана си за оцеляване след пандемията от коронавирус. Това съобщиха от компанията, цитирани от Би Би Си.

Съкращенията се равняват на около една пета от служителите на авиокомпанията от преди кризата Covid-19. През март тя беше принудена да пусне в отпуск над 80% от персонала си.

Колапсът в авиоиндустрията ще бъде опустошителен

От австралийския национален превозвач изтъкват, че колапсът за въздушните пътувание ще достигне опостушителни размери.

Миналата седмица от правителството в Австралия заявиха, че техните граници най-вероятно ще останат затворени през следващата година.

Това накара Qantas да отменят всички международни полети до края на октомври, с изключение на тези до Нова Зеландия.

Днес главният изпълнителен директор на компанията Алън Джойс заяви, че очакват по-малко приходи през следващите три години, като компанията трябва да намали сериозно броя на полетите, за да оцелее.

„Действията, които трябва да предприемем, ще имат огромно влияние върху хиляди наши клиенти. Но сривът в приходите за милиарди долари не ни оставя никакъв избор, ако искаме да запазим възможно най-много работни места в дългосрочен план ”, се казва в изявление на Джойс

Джойс допълни, че “Куантас”  и нейната нискотарифна компания  “Джетстар”  ще трябва да продължат да пускат в отпуск около 15 000 свои служители, докато чакат възстановяването на бранша.

Очакванията са за възстановяване до 2022 г.

Очакванията са търсенето на вътрешни полети да се възстанови напълно до 2022 г., ако в страната кривата на заразените с „Ковид-19” остане стабилна.

От авиопревозвача също планират да увеличат собствения си капитал с около 1,3 милиарда долара, което е най-голямото за последните 10 години,  в опитите си да вкарат нови средства и да подпомогнат за „ускоряване“ на възстановяването на компанията.

„Куантас“ ще приземят до 100 самолета, включително флота си от А380

Като част от плана за пестене на средства е и приземяване  на до 100 самолета, включително и флота от A380 и отлагане на закупуването на нови самолети, се казва в съобщението. Мерките трябва да помогнат авиокомпанията, за да се справи с последиците от пандемията.

„ Съкращаването на работни места, намаляване на автопарка и набиране на капитали целят да намалят разходите на компанията по време на кризата на търсенето в авиоиндустрията и да запазят възможност за евентуалното възстановяване. В краткосрочен и средносрочен план силният вътрешен пазар в Австралия трябва да помогне частично да се повишат приходите на Qantas. “ казва  Грег Уолдрън,  главният редактор на FlightGlobal за Азия, пред Би Би Си.

 

Границите на Австралия остават затворени

Границите на Австралия остават почти затворени – освен за връщане на граждани на страната или за пътници при извънредни обстоятелства.

Но  тези, които нямат австралийско гражданство и се надяват да посетят семейството си в чужбина – или австралийците, които гледат за почивка на Бали – все още няма нужда да подготвят паспорта си, коментира Би Би Си.

Приземявайки по-голямата част от международния си флот „поне за следващата година“, авиокомпанията очевидно не очаква международните граници да се отворят поне до юни 2021 г.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA)  предупреди, че световните приходи на авиокомпаниите са намалели с 55% в сравнение с нивата през 2019 г.

IATA твърди, че ще са необходими повече от три години, за да се върнат глобалните пътувания към нивата от миналата година.

 

 

 

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук