Министър Вътев: Очакваме решение на ЕК за таваните на украинската помощ Снимка: Министерство на земеделието и храните
Министър Вътев: Очакваме решение на ЕК за таваните на украинската помощ Снимка: Министерство на земеделието и храните

Очакваме решение на Европейската комисия във връзка с таваните на украинската помощ. Единствено след положителен отговор може да се пристъпи към превеждане на средствата. Ако се изплатят средства, без такова разрешение, страната ни ще влезе в наказателна процедура. Не трябва да нарушаваме правилата. От браншовата камара потвърдиха подкрепата си във връзка с изпълнение на Меморандума и отчетоха напредъка по него“. Това каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на среща с представители на Българска аграрна камара в МЗХ. Той подчерта, че има готовност веднага да се реализира изплащането.

„Ние сме на един пазар, който се разширява и трябва да съумеем да устоим на него и да останем конкурентни, като изградим механизми за подкрепа на нашите производители и най-вече да подкрепим нашето първично производство на плодове, зеленчуци, месо, мляко“, подчерта още министърът, като даде примери за добри модели в Румъния, Испания, Германия и Франция. Той информира, че се обмисля създаване на общински магазини, в които да се предлага само местна, българска продукция. Министърът припомни и че се работи по нормативни промени, с които да се защитят в по-висока степен българските производители чрез подобряване функционирането на веригата за доставки на храни и постигане на баланс и прозрачност в търговските отношения при стриктно спазване правилата за конкуренция, като инициативата беше подкрепена и от останалите участници в днешната среща – МФ, МИИ, НАП, Агенция Митници, КЗК, КЗП, ДКСБТ, ИАЛВ, БАБХ.

„Само през тази седмица проведохме и две други работни срещи, на които Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ и браншови организации на оранжерийни производители подкрепиха разбирането, че секторът има необходимост от по-добра пазарна организация на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти и потвърдиха готовност за активно сътрудничество с МЗХ“, каза от своя страна заместник-министър Александър Йоцев, цитиран от Дарик.

Той допълни, че Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ вече е излъчила контактна група за работа в процеса на изготвяне на проектозакон за организацията и правилата на веригата на доставки на земеделски и хранителни продукти, като се разчита на експертизата и на всички останали представители на Българската аграрна камара, за да има резултати от тази законодателна инициатива. Зам.-министърът информира, че интерес към работа по законопроекта е заявен и от Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция и Национална асоциация на оранжерийните производители, които отправиха предложения за сътрудничество и по отношение прилагането на провежданите политики в сектора, в това число задържането на работната ръка и инструментите за подкрепа, вкл. обвързаната подкрепа и държавните помощи.

Той посочи, че процесът на изготвяне на проектозакона все още е на начален етап, като се работи по очертаване на неговия обхват, приложно поле и структура, както и по анализ на добри практики на други страни. И заяви, че когато бъде изготвен, първият проект на документа ще бъде представен на заинтересованите организации за бележки, коментари и предложения, както и че предстоят и други срещи с браншови организации, на които работата по проекта да бъде представена.„

;

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук