Силно земетресение бе регистрирано в Чили, съобщи Европейско-Средиземноморският сеизмологичен център. Магнитудът на природното бедствие е бил 5,6 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на 25 км. североизточно от столицата Сантяго, на дълбочина 90 км. 5,2 по Рихтер. В града се усещат вторични трусове. Засега няма данни за жертви и разрушения.

Чили се намира в силно сеизмична зона. През 2015 г. страната бе ударена от природно бедствие с магнитуд 8,3 по Рихтер. Тогава загинаха осем души. Заради честата опасност от трусове строителството е със силно завишени норми за сигурност, което обяснява малкия брой жертви за толкова силно земетресение тогава.

Едно от най-големите земетресения на ХХ век също е в южноамериканската държава. То е регистрирано на 22 май 1960 г. и е с магнитуд от 9,5. Епицентърът му е при град Валдивия в Чили, на 700 км южно от столицата. Предшествано е от поредица земетресения от предходния ден, достигащи магнитуд 8. Въпреки рекордната сила на земетресението, по-голямата част от жертвите и разрушенията са предизвикани от последвалото го цунами с вълни, достигащи височина 25 м. Повечето щети са в южната част на Чили, като загиват около 3 000 души. Последвалото земетресението цунами опустошава и крайбрежието на Япония и Хавайските острови в другия край на Тихия океан.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!