Навални

Жалбата на руския опозиционен лидер Алексей Навални срещу ефективната присъда, която му беше наложена за нарушаване на условията на условна присъда, не беше уважена, съобщиха от Би Би Си.

Навални беше задържан миналия месец след завръщането си в Русия от Германия, където беше лекуван след почти фатална атака с нервен агент. Той обвини руския президент Владимир Путин за нападението и казва, че обвиненията срещу него са измислени. Кремъл отрича да е замесен в отравянето му.

Навални беше обвинен в нарушаване на условна присъда от 2014 г. за присвояване, което изискваше редовно да се отчита на руската полиция.

В съда в реч, в която той се позовава както на Библията, така и на поредицата за Хари Потър, той твърди, че обвиненията са „абсурдни“, тъй като той не е бил в състояние да се отчита на полицията, докато се възстановява от атаката на нервно-паралитичния агент.

„Целият свят знаеше къде съм“, каза той. „След като се възстанових, купих самолетен билет и се прибрах у дома.“

Но съдията отхвърли жалбата му и той ще се върне в колонията, където излежава присъдата си. Съдията обаче намали наложената близо тригодишна присъда с шест седмици.

Европейският съд по правата на човека, член на който е и Русия, казва, че Навални трябва да бъде освободен. Русия обаче заяви, че призивът е „противозаконен“.

Поддръжниците на Навални възприемат обвиненията като опит той да бъде заглушен, а политическите му амбиции – осуетени.

Европейските външни министри трябва да се срещнат в понеделник, за да обсъдят налагането на допълнителни санкции срещу Русия по случая.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!