Жана д’Арк

Национална героиня на Франция, преследвана и изгорена на клада, а по-късно обявена за светица – това е една от най-известите жени в Европа – Жана д’Арк. На днешната дата през 1431г. е изгорена на кладата в Руан.

Родена в смутни за Франция времена, Жана трябва да намери търси спасението в религията. Героинята на Петата република се ражда през 1412г. в семейство на заможни селяни. Детството й бива помрачено от началото на една война, продължила повече от 100 години.

По време на управлението на Шарл VII,

Франция изпада в критично положение –

цялата северна част е окупирана от англичаните, а френската армия е толкова отслабнала, че е се поставя въпроса за независимостта на страната.

Жителите на родното село на Жана д’Арк – Домрем остават верни на краля и селото два пъти бива разрушавано от привържениците на бургундския херцог, който е на страната на англичаните.

Легендата разказва, че именно тогава, Жана чува гласовете на архангел Михаил и св. Екатерина и св. Маргарита, които я призовават да защити Франция. Младото момиче решава, че нейното призвание е да спаси страната си. След множество препятствия,

Жана д’Арк успява да се срещне с Шарл VII

и да си издейства военен отряд, с който успява да свали английската обсада на град Орлеан. Тази победа вдъхва на френското население вяра в богоизбраността на Жана и нейната слава и влияние изключително нарастват.

През юли 1429г. отрядите под предводителството на Жана д’Арк се приближават до вратите на Реймс, където френските крале от старо време се миропомазвали. По нейно настояване Шарл VІІ тържествено се коронова в Реймс на 17 юли 1429 г. Получавайки короната, Шарл започва да смята, че мисията на Жана е вече изпълнена и без въодушевление изслушва плановете й по отношение на извоюването на останалата френска територия.

През пролетта на 1430г. жителите на Компеня, обсадени от войските на бургундския херцог, викат Жана д’Арк за помощ. Пристигайки на мястото, на 23 май 1430 г. Жана попада в плен на бургундците, които я продават на англичаните.

Делото на Жана д’Арке предадено на църковния съд в Руан, обвинявайки я в ерес и магия.

На 29 май 1431г. членовете на църковния трибунал, съдии и асистенти се събират в архиепископската църква под ръководството на епископа на Бовези Пиер Кошон и вицеинквизитора на Франция Жан Леметр. Взимат окончателното решение да предадат осъждането в ръцете на светската власт, молейки я да действа с пределна мекота, без кръвопролитие – тоест смъртна присъда с изгаряне на клада.

Дали обаче е загинала на кладата остава загадка и до днес – различни сведения твърдят, че Жана д’Арк е била изгорена, мнозина твърдят, че са я виждали в различни френски градчета.

Двадесет и пет години след кладата, „Орлеанската дева” папа Каликст III я признава за невинна и я провъзгласява за мъченица. Католическата църква се опитва да спечели дивиденти и на 16 май 1920г. папа Бенедикт ХV я обявява за светица.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук